Gå till innehåll

Akademier för seniorer tar fart

  • Tisdag, 22 januari 2008

Nu börjar ABFs stora satsning på framtidens seniorer att ta fart. Den 19 januari invigde ABF och PRO gemensamt akademin för seniorer i Örebro. Det är de stora kullarna 40-talister – Rekordgenerationen – som ska fångas in och attraheras av det nya utbudet.

De nya pensionärernas som är födda på 1940-talet är ofta bättre utbildade, har bättre ekonomi, är mer resvana och mer teknikvana än tidigare generationer. Kort sagt; de är mycket olika dagens och gårdagens pensionärer. De nya seniorernas behov av fritidsaktiviteter och studiecirklar skiljer sig därför från tidigare. ABF och PRO visade på lördagen hur förväntningarna ska infrias.

I ABFs lokaler ljusa och inbjudande lokaler på Drottninggatan i Örebro visade ett tiotal cirkelledare upp sig och sina aktiviteter för ca 120 intresserade personer som kommit för att höra mer om ABFs akademi för seniorer.

Magnus Einarsson, akvarellmålare från Island berättade om sina tekniker, bland annat hur man får fram dimma i sina bilder. Samtidigt som Magnus raggade cirkeldeltagare till akvarellmålningen så visade han alster från sina egna utställningar.

Ingegerd Öberg presenterade tankarna kring Minnets teater och hur metodiken för att berätta sitt livs historia har vuxit fram.
- Det är enormt viktigt för människor att få sina liv bekräftade, säger hon. Minnets teater var från början ett EU-projekt som utvecklades i Finland.

I ett angränsande rum presenteras Jägarskolan med både fina fotografier från olika jakttillfällen och flera uppstoppade djur. Cirkelledaren beskriver hur en jaktcirkel för döva med tolkar går till.
- De som inte hör uppmärksammar naturens ljud med andra sinnen, berättar hon.
Det är också fler kvinnor som börjar jaga, vilket inte alla män i jaktlagen uppskattar. Men jägarstammen är ålderdomlig och behöver återväxt och förnyelse.

En annan cirkelledare, Ove Svensson, pratar varmt om digitalfoto och internets möjligheter för seniorerna. Lydia Liu lär ut kinesiska för barn och vuxna. Lydia, som själv är från Kina, märker av ett väldigt ökat intresse i takt med att fler svenskar reser till Kina och fler företag etablerar sig där. Emelie Bergmark, ABF visar Al Gores film om klimathotet och presenterar material om klimat, miljö och rättvisemärkt.

Som invigningstalare var både Elsie Bäcklund Sandberg, ABF och Anders Teljebäck från PRO inbjudna. Båda förbundssekreterarna ser akademin för senoirer i Örebro som en gemensam utmaning för att locka så många deltagare som möjligt.
- Akademin för seniorer ska vara ett komplement till den gedigna verksamhet som pågår idag, sa Elsie Bäcklund Sandberg. Vi ska tillsammans utveckla och förädla. Vi vet att den så kallade Rekordgenerationen vill ha ett fortsatt engagemang i samhällslivet. Det finns en klar vilja att aktivera sig mera, att uppnå fortsatt livsutveckling och att ha bibehållen god livskvalitet. Det ska vi också kunna erbjuda, underströk Elsie.

Anders Teljebäck, som varit förbundssekreterare i ett år på PRO, betonade folkbildningens kraft att beröra, vara besvärlig och samhällsförändrande.
- Akademin för seniorer är en del av att göra PRO modernare. PRO är inte bara en organisation för de allra äldsta. Teljebäck betonade att PRO inte bara ska vara en trivselkraft, utan ska finnas till för att förbättra och förändra pensionärernas villkor.

Med dessa ord utbringades hurrarop och ett leve för den första ”riktiga” akademin för seniorer, utanför försöksprojektet. Alla 120 seniorer högg därefter in på prinsesstårtan.

Liknande verksamhet finns på en rad orter runt om i landet. För mer information kontakta ABF där du bor, klicka på länken nedan.

Helene Oljons

2008-01-22

Läs också:


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 21 september 2013.