Gå till innehåll

Häng med trenden - gå på stickkafé

  • Måndag, 10 mars 2008

Sticka är inne igen. Birgitta Ållenberg har aldrig slutat. Mjuka tröjor, tuffa handledsvärmare och dockkläder i klara färger växer fram när hon bjuder in till stickcafé i Haninge. I vår är det hett att skapa nytt mode med gamla tekniker - som att säga sin mening med stickad graffiti.

Birgitta Ållenberg lärde sig sticka under krigsåren på 1940-talet och stickade vantar till soldaterna. Numera stickar hon för att det är avkopplande och roligt. Hon är eldsjälen bakom ABFs stickcafé i Haninge, en månatligt träffpunkt för sticksugna som vill byta idéer eller få hjälp att komma igång.

Carina Johansson började handarbeta när hon fick barn;
- Jag började sticka när jag fick en liten bäbis, det är roligt att sticka åt någon annan. Familjen är så positiv och tycker det är kul, plus att de får det jag gör. Jag jobbar hemifrån så det är trevligt att komma ut och träffa andra.

Kvinnorna kommer in strax före treslaget till Folkets Hus i Haninge. Ur påsar och väskor plockas det fram garn och nystan i svart, rosa och randigt. Alla hälsar glatt på varandra och de som vill köper te, kaffe och en kaka i det lilla caféet. Utanför de stora fönstren passerar en och annan nyfiken som tittar in och undrar vad som är på gång.

Vid ett av borden sitter två kvinnor och stickar så att händerna glöder. Majvor Blomqvist ler med hela ansiktet och visar en färdigstickad tomte och ett par handledsvärmare. Trots att det är flera kvartal till jul har hon redan börjat sticka till vinterns marknader. Stickcaféet hittade hon genom en annons i tidningen och tyckte det verkade trevligt.
- När man är här blir det av att man stickar, det blir en kontinuitet i det, säger Majvor.
Väninnan Gun Petersson håller med,
- Stickning är bra för att det är så lätt att ta med sig. Man kan sitta överallt och sticka.

Både Majvor och Gun, liksom flera andra på caféet, har stickat länge. Genom åren har det blivit en hel del som de gärna tar med och visar för varandra som inspiration. Just den här dagen är det tröjor i rosa fluffgarn, handledsvärmare i mjuk ull och klänningar till Barbie som växer fram. Val av färg och garn är viktigt och kreativiteten flödar mellan ljudet av stickorna. En del modiga stickar efter eget huvud medan andra laddat ner sin beskrivning från Internet.

Birgitta Ållenberg tar fram en bok och visar mönster som kanske ger nya uppslag. En av många fördelar med att sticka tillsammans är att det alltid finns någon att fråga. Oavsett om det handlar om att få nya idéer eller hjälp med en envis maska. Men det behövs ingen erfarenhet för att komma till stickcaféet, som Carina Johansson säger;
- Det är bara att komma hit så ska vi visa hur man gör och självklart får man fråga om det blir problem.
Birgitta fyller i,
- Eller så kan man komma hit och virka!
- Min dotter satt här och broderade, säger Carina
- Huvudsaken är att man tycker det är roligt.

På initiativ av ABF Södertörn är det andra terminen som stickcaféet hålls. Caféet startade efter en utställning med hantverk och stickning där bland annat Birgitta Ållenberg bidrog med material. Susanne Söderling från ABF Södertörn tror att behovet av att skapa med händerna blir allt större och bekräftar att stickning är en stark trend.
- Jag tror att hantverk läker stressade människor. På 1980-talet hade vi till och med väntelistor för hantverkscirklar och nu ser vi att intresset börjar komma tillbaka. Kanske kan vi i framtiden samarbeta med en garnaffär och har fler workshops, säger hon.

Stickcaféet är gratis, vanligtvis kommer det mellan 10 och 15 personer till varje träff. Alla är välkomna oavsett ålder, kön, kunskaper eller erfarenhet.
Tips för nybörjaren är att börja med en enklare tröja, mössa eller sjal.

____________________________________
Hitta hantverkscirklar runt om i landet och anmäl dig direkt på nätet, klicka på länken nedan. Eller kontakta ABF på din ort för mer information om utbudet där du bor, klicka på länken nedan.

Titta på stickad graffiti i ABF-huset i Sundbyberg. Där kan du också gå på stickcafé. För mer information klicka på länken nedan.

Elin Trygg

2008-03-10

Fler bilder:

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 21 september 2013.