Gå till innehåll

Studier mot nazism belönas

  • Torsdag, 17 januari 2008

ABF Östra Småland/Öland har tilldelats ett stipendium på 50 000 kronor av stiftelsen Hela Sverige - Artister mot nazister. ABF belönas för att ha ”skapat förutsättningar för mötesfrihet, tankefrihet och för människans demokratiska utveckling”.

Stiftelsen Hela Sverige - Artister mot nazister delar årligen ut stipendier för två miljoner kronor till personer och organisationer som arbetar mot nazism. 17 stipendiater delade på prissumman 2007. Initiativtagare till Artister mot nazister är Mikael Wiehe och Thoma Ledin och stipendiet instiftades under en gala i Globen 2001.

ABF Östra Småland/Öland lyfts fram för en studiesatsning för unga med unga där fokus ligger på politiska frågor, arbetarrörelsens historia, demokratifrågor och diskussionsteknik.
Våren 2006 blev en av studiecirklarna nationellt känd då nazister överföll deltagarna i ABFs studiehem i Vimmerby. Som en motreaktion anordnade ungdomarna i studiecirkeln och ABF en demonstration i Vimmerby och samlade 800 personer till en stor manifestation mot det högerextrema våldet, (läs mer i särskild artikel, länk nedan).

Stipendiet går till fortsatt folkbildningsarbete, studiecirklar och föreläsningar i Kalmar län tillsammans med ungdomarna i Västervik och Vimmerby.

Motivering:
”ABF Östra Småland Öland har genom sin studiecirkelverksamhet och folkbildningspedagogik skapat förutsättningar för mötesfrihet, tankefrihet och för människans demokratiska utveckling. För att fortsätta detta arbete får ABF Östra Småland Öland 50 000: -”.


2008-01-17

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 21 september 2013.