Gå till innehåll

Hitta takten med folkmusik

  • Onsdag, 29 april 2009

Bli en del av den spännande folkmusikvärlden. Gå en studiecirkel och lär dig att spela ditt instrument i grupp. – Timmarna bara flyger iväg när jag spelar fiol, säger Helena Smeds som går en folkmusikcirkel i Stockholm.

I entrén till Katarina Norra skola på Södermalm i Stockholm hörs tonerna från fiolspel. Två våningar ovanför pågår en fortsättningskurs i folkmusik där fem deltagare koncentrerat stampar takten medan ledaren Buffalo Malmqvist spelar upp ett nytt stycke.
– Det blir en extra kick när det låter vackert. Då förstår man att det till slut går att njuta av det man spelar. Och det är inte lätt med ett instrument som fiol, skrattar Lotten Herou, som har spelat fiol i ett år.

Intresset för folkmusik sprider sig över Sverige och allt fler unga deltar på spelmansstämmorna runt om i landet. Att gå på stämma är bland det första som Buffalo gör med en ny grupp.
– Ung och gammal, man som kvinna, nybörjare och proffs. Alla får vara med. Det är en uppmaning att prova en stämma någon gång i livet, säger Buffalo Malmqvist.

Helena Smeds intresse för folkmusik väcktes när hon en sommar hamnade i Rättvik på en spelmansstämma. Hon blev helt betagen av fiolmusiken och folkmusikvärlden. Hennes mål är att lära sig ett stort antal låtar för att kunna spela med andra på stämmorna.
– Jag har ett stressigt jobb så när jag spelar på fritiden är jag totalt avslappnad och fokuserad. Det är välbehövligt att träna upp hjärnan genom att lära sig nya saker. Ibland känns fiolspelandet som att hålla på med huvudräkning.

Första steget i cirkeln är att stämma instrumentet. Därefter lär sig gruppen några låtar och för varje låt kommer mer teknisk kunskap. Det finns inga noter att spela efter så det handlar om att lyssna och lära, samt att träna mycket på egen hand.
– Det passar alla att spela fiol. Jag tror inte på musikalitet, jag tror att det är något man skaffar sig. Man måste kämpa för det. Det är resan som är målet och färdig blir man aldrig. Den äldsta cirkeln har varit 15 år hos mig och är nu ett spelmanslag, säger Buffalo Malmqvist.

Finns det några tips till dem som är intresserad av folkmusik?
Förutom att gå en studiecirkel för att komma igång rekommenderar Helena och Lotten ett besök på folkmusikhuset Skeppsholmsgården i Stockholm på söndagar.
- Eller åk på en spelmansstämma ute i landet och känn av stämningen. Då förstår man hur kul det är att spela och dansa, avslutar Helena och Lotten.

Kontakta ABF på din ort för information om kursutbudet i folkmusik där du bor, (klicka på länken nedan).

Daniel Söderberg

2009-04-29

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 21 september 2013.