Gå till innehåll

Kittla fantasin med manga

  • Måndag, 7 september 2009

Nyfiken på japansk populärkultur? Oavsett om du redan är ett fan eller just har upptäckt mangan är en kurs eller studiecirkel ett kul sätt att komma igång och skapa själv. Du lär dig inte bara att teckna snygga serier, du får också en djupare insikt i den japanska kulturen och en chans att klä ut dig till din favoritkaraktär.

– Manga är inte helt olikt vanliga serier, men jag kan släppa lös min fantasi mer och det är mycket coolare. Det är kul att förverkliga sin fantasi på ett papper och med manga kan jag skapa mig en helt egen värld. Idag i skolan tecknade jag en ilsken och galen katt med horn, skrattar 15-åriga Niclas Quiroga som gått en mangacirkel i Norrtälje.

Intresset för den japanska serieformen manga växer sig allt större i Sverige. På bara några år har utbudet ökat från nästan ingenting till det näst största språket, efter engelskan, bland översatta tecknade serier.
– De som går en cirkel får lära sig teckna, men även träffa likasinnade att diskutera japansk musik, film och TV-spel med. Jag har sett deltagares självförtroende växa enormt. Dels genom att lära sig göra serier men också när man träffar nya kompisar att dela sitt intresse med, berättar cirkelledaren Malin ”Shi” Svedberg på ABF Norrtälje.

Hon hittar själv mycket inspiration i den japanska kulturens olika uttryck. Förutom mangan älskar hon japansk rock, (visual kei), som också influerar hennes klädstil till vardags.

På varje cirkelträff får deltagarna ett tema att jobba med som de sedan presenterar för gruppen.
– Mitt tecknande har förbättrats och jag har lärt mig mycket genom att se vad de andra i gruppen har tecknat. Man lär sig olika sätt att rita ansiktsformer, hår, kläder och poser. Att teckna manga är som att spela gitarr, man utvecklas och blir bättre av att träna. Tidigare ville jag bli mangaförfattare men nu vill jag bli karaktärsdesigner för spel. Det är ett av mina mål i livet, säger Niclas Quiroga.

Malin Svedberg berättar att de under varje cirkel gör en Cosplay, som är en japansk blandning mellan maskerad och lajv, där deltagarna skapar sina egna kostymer. De klär ut sig till sin favoritmangafigur, eller TV-spelskaraktär, och går sedan runt i Norrtälje för att visa upp sina kreationer.
– Det handlar om att utveckla det kreativa skapandet ytterligare. Den som har gjort den mest välgjorda kostymen belönas med en fri kursavgift till nästa mangacirkel. Men det är en väldigt kravlös lek som mest handlar om att ha roligt, umgås med likasinnade och se folks reaktioner. Oftast brukar de titta, peka och ta kort på oss.

________________________________

Kurser och studiecirklar i mangateckning finns på sex orter, du hittar dem via länken nedan.

ABF har ett rikt utbud av kurser och studiecirklar i en rad olika konstformer runt om i landet, botanisera via länken nedan.
________________________________

Illustrationen på ingångssidan är gjord av Malin ”Shi” Svedberg. Vill du se "Waterfall" i större format klicka på länken nedan.

Daniel Söderberg

2009-09-07

Fler bilder:

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 21 september 2013.