Gå till innehåll

Släpp loss din fantasi med teater

  • Torsdag, 17 december 2009

Vill du prova på att vara regissör, skådespelare och scenograf på en och samma gång? Då ska du testa den populära teaterformen improvisationteater. Utan manus och fasta regler behöver du inte uppfylla någon annans krav än dina egna. Du garanteras även ett rejält skratt och en chans att hitta tillbaka till den lekfulla fantasi du hade som barn.

– Ett kafé, ropar kursledaren Robert Weitz.

Det rasslar till i de mörka kulisserna innan sex skådespelare rusar in till mitten av scenen och en pjäs med tre olika handlingar rullar igång. En gammal man blir avhyvlad av sin personliga assistent, medan en kvinnlig barnkidnappare beställer en kopp kaffe av en ovetande servitör. I bakgrunden, bland oljudet från en hypotetisk espressomaskin, börjar en polishistoria att ta form.

– Ljus, ropar Robert Weitz skrattande, och pjäsen upphör.

Improvisationsteater är teater utan manus. Skådespelaren blir därför också regissör och scenograf. I den klassiska textteatern förväntas skådespelaren uppfylla någon annans önskemål, i improvisationsteater så hittar deltagarna på det mesta själv. Det skapar en prestationsbefriad och fantasifull miljö.

– Improvisationsteater handlar om att få kontakt med sin spontanitet och släppa loss den. Det är vanligt att man bygger upp en rädsla för att uttrycka sina spontana reaktioner. Vi hjälper deltagarna att lära sig ta den risken och våga säga sådant som i vanliga fall skulle ha stannat kvar i tankarna. Därför kastas deltagarna in i varje scen, de ska inte kunna planera skeendet utan bara göra och säga det som först dyker upp i skallen, säger Robert Weitz på Improvisation & Co i Stockholm som tillsammans med ABF erbjuder kurser i improvisationsteater.

Improvisationsteaterns koncept är att vara snäll mot de andra deltagarna och acceptera alla idéer. Då försvinner rädslan för att misslyckas. Något som hjälper även i det vardagliga livet.

– Jag har nytta av improvisationsteatern i mitt jobb som förskollärare. Både när jag ska vara kreativ vid sagostunder för barnen och när jag ska tala inför föräldrarna på möten. Jag ska aldrig sluta med improvisationsteater, man blir aldrig färdiglärd och det sätter en guldkant på tillvaron, säger Linda Johnsson som går fortsättningskurs i improvisationsteater.

Scenen på Improvisation & Co’s lilla teater förvandlas snabbt från en kafésåpa till en småskalig musikal. Ackompanjerad av en pianist brister Linda Johnsson ut i en improviserad sång om en man som heter Bob. Bakom sig har hon tre stycken spontan koreograferade dansare.

– Både roliga och dråpliga saker händer på scenen, därför skrattar vi mycket på kursen. Det är spännande att aldrig veta vad som kommer att hända i nästa scen. Allt är beroende på vilken karaktär man själv skapar. Improvisationsteater är som att åka berg och dalbana, en riktig energikick, säger Linda Johnsson.

ABF har ett rikt utbud av kurser och studiecirklar med olika teaterformer runt om i landet, läs mer på länkarna nedan!

Daniel Söderberg

2009-12-17

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 21 september 2013.