Gå till innehåll

Möjligen kan de bli goda demokrater

  • Torsdag, 17 januari 2008

ABF arbetar alltid för att göra så få fel som möjligt. Men detta ska ses mot att vi förra året genomförde över 100000 st udiecirklar, föreläsningar och kulturarrangemang samt att vår organisation är indelad i ett åttiotal självstyrande avdelningar.

ABF vänder sig naturligtvis mot organisationer som har olagligheter på programmet eller som inte ens kan stava till demokrati (SvD 11/1). Men vi censurerar inte i förväg organisationer och nätverk som vill samarbeta med ABF. I snart 100 år har vi verkat för demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

Vårt syfte, när vi genomför verksamhet med organisationer som kanske inte är demokratiskt rumsrena, är inte att göra dem till ”goda socialdemokrater” utan möjligen när de blir äldre till goda demokrater, samt att de inte förblir låsta i sin aversion mot samhället. Det är inte någon oansvarig flirt med extremister, vi är övertygade om att dialog är bättre än monolog – att debatt är bättre än tystnad – att öppenhet är bättre än slutenhet.

Karl-Petter Thorwaldsson, ABFs ordförande
Aftonbladet 2008-01-17

Artikeln är en replik på en artikel på Svenska Dagbladets ledarsida, "Varför trivs ABF ihop med extremvänstern?" (11/1 2008).

Varför trivs ABF ihop med extremvänstern?

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.