Gå till innehåll

Demonstration efter nazistattack mot studiecirkel i Vimmerby

  • Måndag, 3 april 2006

Över sju hundra personer tog ställning i ABFs demonstration mot nazism för demokrati i Vimmerby den 1 april. - Det finns en enorm uppslutning för de demokratiska värdena i hela trakten. Både organisationer och privatpersoner engagerar sig, säger Tomas Johansson, ombudsman på ABF Östra Småland/Öland.

Manifestationen är en reaktion på nazistangreppet mot en studiecirkel i början av mars då flera ungdomar misshandlades. Ett tiotal nazister rusade in mitt under cirkelträffen och gav sig på deltagarna med batonger, knytnävar och möbler. Cirkeln handlade om arbetarrörelsens historia och deltagarna var medlemmar i Socialistiska partiet. Tidigare i vår har även ABF Finspång hotats med vandalisering av en antidemokratisk grupp.

Tillsammans med flera medlemsorganisationer och samarbetsparter, som också står bakom demonstrationen, ville cirkeldeltagarna och ABF visa att de inte ger vika för våld och hot.

Under parollen ”Försvara demokratin och de demokratiska rättigheterna mot det nazistiska våldet” tågade demonstranterna genom Vimmerby och samlades vid stora torget i centrum. Manifestationen varade i drygt två timmar och talarna var många. Bland andra Johannes Regell som ledde den attackerade cirkeln, Peter Högberg, ledande socialdemokrat i Vimmerby och Tomas Johansson.
- Det är viktigt att värna vårt fina demokratiska samhället och slå tillbaka på ett fredligt sätt, säger Tomas Johansson.

Under våren ska ABF Östra Småland/Öland anordna en föreläsningsserie om demokrati och i sitt tal på torget uppmanade Tomas Johansson alla som vill tala om demokratifrågor att komma till ABF.
- Studiecirkeln är vårt främsta vapen, säger han.

_________________________
Fotnot:
Demonstrationen arrangerades av ABF Östra Småland/Öland, Socialistiska partiet, LO, Socialdemokratiska partiet, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Arbetarlistan och Transport, (samtliga organisationers lokalavdelningar i Vimmerby).

Klara Sjöström

2006-04-03

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.