Gå till innehåll

”Gemenskapen blir ett hälsolyft”

  • Tisdag, 10 januari 2006

I över ett halvt sekel har Gun Larsson verkat inom ABF. Litteratur, teater, makramé och hälsokost är bara några av de studiecirklar som hon har lett. I dag, vid en ålder av 88 år, är Gun fortfarande aktiv inom folkbildningen.

 Jag tror aldrig att jag skulle ha klarat mig så bra som jag gjort om jag inte hade haft den här verksamheten. Jag har haft lust att ha kontakt med människor och det är tur att jag haft orken att ha det också, säger Gun på telefon uppifrån Sorsele.

Det är där hon bor och har arbetat i alla år. I slutet av 1940-talet fanns det inget bibliotek i Sorsele. Däremot hade ABF bokutlåning, en verksamhet som Gun och en väninna till henne blev intresserade av.
– Min dotter hade börjat skolan och jag ville verka inom ABF. Vi engagerade oss väldigt mycket i det här, berättar Gun.

De två väninnorna hjälpte till med att packa böcker och skicka iväg dem med bussar ut till byarna. De ordnade också författarkvällar på Folkets hus.
– Det var trevliga träffar med kaffe och underhållning. Olika författare, sång, musik och mycket folk, minns Gun.

Guns engagemang växte och hon blev studieorganisatör samt aktiv inom den lokala fackliga studiekommittén. Hon var också anställd på ABF-kontoret i Sorsele i ett par år. Som studieorganisatör samlade Gun ihop folk till studiecirklar inom ämnen som de var intresserade av. Studiecirklar var något som hon också började leda själv.
– Det är jätteroligt att vara med i studiecirklarna och jag har trivts. Som cirkelledare ska man kunna lära ut och hålla ihop gruppen. Roligast har varit de i makramé, bildvävning, broderier, teater och dans. Och handarbetscirklarna har varit väldigt populära, säger hon.

Efter pensioneringen ledde hon cirklar i sång, dans och teater. I teatercirkeln spelade hon själv med och skrev manus. I dag leder hon cirkeln Fria textila tekniker två gånger i veckan. Gruppen består av 17 pensionärer som en av dagarna ägnar sig åt vävning och den andra får göra vilket handarbete den vill. För närvarande diskuterar gruppen om att försöka starta en teatercirkel i år.

Gun är även studieorganisatör inom PRO (Pensionärernas riksorganisation) sen 23 år tillbaka, en av ABFs medlemsorganisationer. Där ansvarar hon för resor och arrangerar fester. Gun delar upp arbetet så att hon har lite att göra varje dag. Inför festerna sätter hon bland annat in annonser i lokaltidningen Sorselenytt. När festerna är avklarade berättar hon om dem i Västerbottens-Kuriren och Västerbottens Folkblad.
– Det har varit viktigt för mig att engagera mig inom ABF och PRO. Jag har lärt ut det jag kan, men det handlar inte bara om att lära sig. Det är en samvaro som är otrolig för både yngre och äldre.


Gun berättar att ABF har blivit som en tillflykt, där hon får möjlighet att resonera med andra.
– Det är roligt med föreningslivet och ABF blir som ett andra hem. Jag har hållit igång och det har varit ett hälsolyft för mig. Men också för deltagarna, gemenskapen är en social bit av våra liv och den blir ett hälsolyft, menar hon.
Efter 25 års verksamhet inom ABF tilldelades Gun Silvernålen. Nyligen fick hon ytterligare en bekräftelse för sitt långa och gedigna arbete. ABFs förbundssekreterare Elsie Bäcklund Sandberg for upp till Sorsele för att ge Gun ett kunskapsäpple i glas, en bok, en bukett blommor samt en varm hälsning från ABF-förbundet.
– Jag blev rörd och nostalgisk. Det var roligt att bli ihågkommen, berättar Gun.

Agnes Franzén

2006-01-10

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.