Gå till innehåll

"Polisen måste ta hatbrotten på större allvar"

  • Tisdag, 14 mars 2006

ABFs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och ABFs förbundssekreterare Elsie Bäcklund Sandberg kräver att polisen tar attentaten mot mötesfriheten på större allvar. – Gårdagens attack mot en studiecirkel i ABF Vimmerby är ett allvarligt hot mot vår demokrati, konstaterar de.

Det var på söndagskvällen som ett tiotal maskerade nazister stormade in på ABFs studiecirkel och misshandlade deltagare med batonger, knytnäver och möbler. Tre av de unga deltagarna fick åka till sjukhus för vård.

Det är andra gången på kort tid som antidemokrater angriper ABFs möteslokaler och studiecirklar.

För ett par veckor sedan hotades ABF Finspång med vandalisering av en annan antidemokratisk grupp.

– Vi ser oerhört allvarligt på det som inträffat och tar kraftigt avstånd från det våld som riktats mot ABFs verksamhet. Det är ett angrepp mot hela ABFs idé där samtal och möten ger människor möjlighet att lära sig mer och ta ställning, säger ABFs förbundssekreterare Elsie Bäcklund Sandberg.

Karl-Petter Thorwaldsson, ABFs ordförande, understryker att det är av yttersta vikt att polisen tar de politiska hatbrotten på allvar. Redan i måndags slog studiecirkeln i Vimmerby larm om hot, men fick inget gehör hos den lokala polisen. Det är beklagligt, tycker Karl-Petter Thorwaldsson.

– Vi förutsätter att polisen nu tar reda på vilka nazisterna är och ställer dem till svars för vad som hänt. Ingen ska behöva känna sig hotad i ABFs lokaler, säger han.

ABF har tiotusentals studiecirklar igång över hela Sverige – idag den kanske viktigaste demokratiformen vi har för att människor ska kunna bilda sig om sin historia, samtid och framtid.

Krillan Ahlsén

2006-03-14

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.