Gå till innehåll

Svaren finns hos kvinnorna i byarna

  • Onsdag, 8 februari 2006

Drygt ett trettiotal besökare trotsade snön för att bege sig till Lilla Teatern i Lund på söndagen. Det var Ntombi Nare från Zimbabwe som lockade med ett föredrag om kvinnans roll i processen för en hållbar utveckling inom ramen för Skåne Social Forum. - Vi måste titta på fattigdom utifrån hur den påverkar kvinnor, menar hon.

”Varför äger kvinnor mindre än 2% av världsekonomin, när de står för cirka 61% av arbetet i världen?” är underrubriken på föredraget, som får en oväntad start. Ntombi Nare råkar ut för det som varje föredragshållare bävar för – att tekniken inte fungerar. DVD:n som skulle visa filmsnuttar för att illustrera hennes föredrag vill inte gå igång, men Ntombi Nare tar det med en klackspark.
– Tur att jag var en sådan teaterapa när jag gick i skolan! säger hon skrattande och börjar istället improvisera med hjälp av knapphändig rekvisita och en uppenbar dramatisk ådra.

Två scener spelas upp. Först en kvinna på landsbygden som springer fram och tillbaka i hemmet för att hjälpa sin man. Maten ska fram, tofflorna, tidningen. Utmattad får hon frågan vad hon arbetar med. Nej, jag arbetar inte, försäkrar hon. Det här är vad kvinnor gör.

Kvinnan förvandlas sedan till en professionell kvinna mitt i karriären. En moderiktig handväska ställs på bordet. Förövrigt inte stor skillnad från scenen innan. Även den professionella kvinnan springer sig trött för sin mans skull. Hon möter samma problem som sin fattiga syster.
– Ni ser, det är ingen större skillnad mellan de båda kvinnorna, säger Ntombi Nare och tar av sig schalen hon haft på huvudet under improvisationen.

Ntombi Nare, som bland annat blivit inbjuden till Skåne Social Forum av ABF Skåne, har arbetat under tjugo års tid med utvecklingsfrågor och har därför stor erfarenhet. Både av lyckade och mindre lyckade biståndsprojekt. Ntombi Nare, som jobbat på det statliga departement som fördelade biståndspengarna, är inte sen med självrannsakan. Det största felet hon gjorde, precis som så många andra, var att inte fråga och lyssna på kvinnorna i byarna. Hon menar att detta överlag är ett problem i fattigdomsbekämpning.
– Vad man ska göra är att lämna all sin kunskap och gå ut i byarna med så mycket frågor som man kan tänka sig. Vi ska möta människor med frågor, för jag lovar er att de har svaren om vi bara lyssnar.

Något som däremot lyckades var ett bokprojekt som Ntombi Nare startade i Zimbabwe tillsammans med författaren Doris Lessing. Genom att ge en kvinna i byn förtroendet att förvara böcker till utlåning hemma hos sig nådde läsandet ut till många fler än det gjort tidigare, då böckerna förvarats hos rektorn i skolan. Det handlar om att fråga sig hur kvinnor får kunskap, menar Ntombi Nare:
– Var har en fattig kvinna på landet fått sin kunskap ifrån? Jo, från sin mormor. Vi burkar säga att när en gammal kvinna dör i en by så begravs ett helt bibliotek.

Ntombi Nare talar mycket om vikten av medvetandehöjning, att förändra kvinnors sätt att se på sig själva och sin situation. En del av projektet var därför att prata med de gamla kvinnorna och be dem berätta om sina liv. Historierna skrevs sedan ner och illustrerades, och gav på så sätt kvinnorna en nyvunnen styrka.
– De började presentera sig som författare och kunde fråga folk – har du läst min bok? Även om de själva inte kunde skriva så såg de ändå sig själva som författare. Deras självbild hade förändrats.

Vi måste skapa en process där kvinnor kan hjälpa sig själva. Att de ska få tid och möjlighet att fundera över sin livssituation och fråga sig själva – vad behöver jag i livet? Att reflektera och sedan agera är nyckeln, menar Ntombi Nare. Ägandet är också en viktig del. Kvinnor står nämligen för ungefär 61 procent av arbetet i världen men äger mindre än två procent av världsekonomin.
– När afrikanska kvinnor talar om egendom så är det ofta husgeråd, för det är allt som en kvinna kan äga. Om man äger mark är man inte längre en kvinna. Innan vi kan börja tala om feministisk teori så måste vi titta på hur dessa kvinnor lever. Hur livnär de sig, hur förtjänar de sitt uppehälle? Alltför många är beroende av sin man vilket är väldigt problematiskt. Så länge kvinnor måste tillhöra en man för att behålla sin status kommer det att vara omöjligt för dem att bli självständiga.

Fotnot: ABF Lundabygden är drivande bakom årets upplaga av Skåne Social Forum tillsammans med Miljöförbundet Jordens Vänner och Attac Malmö. Forumet hölls för som tredje gången i Lund den 3 – 5 februari 2006.
__________________
Fotnot: ABF Lundabygden är drivande bakom årets upplaga av Skåne Social Forum tillsammans med Miljöförbundet Jordens Vänner och Attac Malmö. Forumet hölls för tredje gången i Lund den 3 – 5 februari 2006.

Sofia Alsterhag

2006-02-08

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.