Gå till innehåll

Ta ställning mot prostitution under fotbolls-VM

  • Onsdag, 8 mars 2006

Fotbolls-VM i Tyskland i juni är en världsomspännande folkfest men har även en baksida. Enligt tyska nationella kvinnorådet beräknas runt 40 000 kvinnor från de tidigare öststaterna smugglas in till fotbolls-VM för sexhandel. Det förmörkar idrottsfesten.

EUs socialister står bakom ett upprop mot prostitution under fotbolls –VM som riktar sig till EU-kommissionens ordförande, José Barroso. Han uppmanas att ”agera tillsammans med EUs medlemsstater för att förhindra detta brott”.

Svenska UNIFEM-kommittén riktar ett upprop till Sveriges riksdag och regering samt till Riksidrottsförbundet, Svenska Fotbollsförbundet och FIFA.
Till riksdag och regering riktas kravet att de ”med stöd av Kvinnokonventionen och EU-lagen om kvinnohandel med alla medel fördömer den kvinnohandel som planeras i samband med Fotbolls-VM och påverkar Tyskland att kriminalisera köp av sex och kvinnohandel”.

Till Riksidrottsförbundet, Svenska Fotbollsförbundet och FIFA riktas kravet att de ”offentligt inför fotbolls VM 2006 tydligt och bestämt tar avstånd från den förnedring av kvinnor som prostitution och kvinnohandel innebär och aktivt informerar om det svenska förbudet mot köp av sex”.

ABFs representantskapsmöte den 8 mars uppmanar dig att skriva under uppropen mot prostitution under fotbolls –VM.

Arbetarnas Bildningsförbunds representantskap
Stockholm den 8 mars 2006


2006-03-08

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.