Gå till innehåll

Granska Sverigedemokraterna

  • Fredag, 30 mars 2007

Många känner oro för hur Sverigedemokraterna påverkar kommun-politiken och vill lära sig mer föra att kunna ta del i debatten. ABF Norra Stor-Stockholm och tidningen Expo har tagit fram ett omfattande studiematerial som kan användas i hela landet. Den stora satsningen på studiecirklar som granskar partiet på djupet startade under våren och fortsätter under hösten på ett flertal platser.

Sverigedemokraternas framgångar i senaste valet har fått många att rycka till. Partiet är just nu det största utanför riksdagen och finns representerat i kommunfullmäktige i 144 av Sveriges 290 kommuner. Några av dem är Sigtuna, Järfälla, Upplands Väsby och Upplands-Bro där ABF Norra Stor-Stockholm har verksamhet.

Många är osäkra på vad partiets ideologi går ut på och söker sig till ABF för att få lära sig mer.
– Om vi ska kunna stå emot dem i nästa val måste vi ta reda på vilka vi har att göra med, säger Stina Svenberg, deltagare i studiecirkeln ”Sverigedemokraterna – ett parti som andra?”.

– Det är viktigt att människor får svar på sina frågor, säger Bo Ardström, verksamhetschef ABF Norra Stor-Stockholm. Om man inte vet vad partiet har för åsikter kan man inte bilda sig en egen uppfattning och ta ställning själv.

I den fem träffar långa cirkeln fördjupar sig deltagarna i Sverigedemokraternas uttalanden, partiprogram och budskap, men studerar också deras historia. Den röda tråden är att lära sig mer för att kunna konfrontera och debattera.
– Vi måste stärka oss själva för att kunna konfrontera den här sortens partier, säger Stina Svenberg. Det svåra med Sverigedemokraterna det är att de är väldigt inåtvända. Vi måste få igång en debatt.

Sverigedemokraterna betraktas ofta som ett missnöjesparti. I kommuner med hög arbetslöshet och brottslighet finns de vanligtvis representerade.
– Om en person försökt få hjälp men bara blivit runtskickad, och så säger Sverigedemokraterna att de har lösningen på problemet. Då är det nog ganska lätt hänt att man röstar på dem, säger Leif Öhman, som också deltar i studiecirkeln.

- Men cirkeln handlar inte om att smutskasta Sverigedemokraterna som parti, säger Bo Ardström. Vi granskar dem som vilket parti som helst och utgår från deras eget material, både partiprogrammet och hemsidan.

De frågor som gruppen har valt att studera extra noggrant är partiets syn på invandringen, brottsligheten och tryggheten i samhället.
– De säger själva att de inte är rasistiska, de vill bara bevara svensk kultur och identitet, säger Stina Svenberg. Deras politik är väldigt gammaldags och konservativ.

Cirkeln består av totalt fem träffar, vilket alla i gruppen tycker är för lite.
– Fem träffar är ingenting i ett sådant här arbete, säger Stina Svenberg. Sista träffen kommer inte att kännas som ett avslut, utan som början på något större. Vi kommer fortsätta jobba för att nå ut, det fungerar inte att komma några månader innan nästa val.

Arbetet efter cirkeln kommer att gå ut på att konfrontera och förhoppningsvis få igång en debatt till slut, berättar Stina Svanberg. Sverigedemokraterna ger väldigt sällan kommentarer, så målet är att komma till den punkt då de inte kan låta bli att svara längre. Ett sätt att inspirera människor att själva engagera sig är att låta politik bli en del av vardagen. Att prata om Sverigedemokraterna med folk man träffar i affären, komma ut till skolor, evenemang och caféer och att bara finnas "på byn", menar Stina Svanberg.
– Folk måste få reda på vad partiet står för, så de vet vad de röstar på, avslutar hon.

_________________
Vill du delta i en studiecirkel om Sverigedemokraterna kontakta ABF Norra Stor-Stockholm, klicka på länken nedan.

Liknande cirklar finns, eller kan startas, även på andra platser i landet. Du kan också själv starta en cirkel i ABF. För mer information kontakta ABF på din ort, klicka på länken nedan.

 

Tina Karlsson

2007-03-30

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.