Gå till innehåll

Sinnligt och praktiskt för 55+

  • Måndag, 19 februari 2007

Befinner du dig i övergångsåldern? Ja, alltså vid tröskeln från arbetslivet till pensionen. Det är en förändring förknippad med stora förväntningar. Och ibland även med en dos villrådighet. Många fyrtiotalister balanserar där, kanske med en fot på varje sida. Många frågar sig: är det sofflocket som väntar nu? Inte om ABF och Seniorprojektet får bestämma.

För ungefär ett år sedan startade ABF och PRO Seniorprojektet, och nu har det börjat bubbla av aktiviteter runt om i landet. På fyra platser har Seniorakademier startats - i Sundbyberg och Upplands Väsby utanför Stockholm, Värmland och Sörmland. Och intresset är stort.
- Programmet har precis gått ut och vi har redan runt sjuttio medlemmar, berättar Birgitta Engstrand projektledare för Seniorakademin i Sundbyberg. Vi har fått så mycket positiva reaktioner, varför är det ingen som har kommit på det här tidigare frågar många.

Kanske är det för att programmet är så fullspäckat som intresset ständigt växer. Fredagsföreläsningar om allt från det svenska språket till seniorkapital och utflykter. Studiecirklar om världsreligion, Linné 300 år och konsthistoria. Och den 9 mars står ett nytt program klart. Vad som verkar vara ett vinnande koncept är kortkurser – många vill inte binda upp sig för en hel termin menar Birgitta Engstrand. Tre gånger ekonomi, tre gånger hälsa och så vidare.

Tanken med Seniorprojektet var att komma fram till hur folkbildningen ska möta den stora gruppen som nu börjat gå i pension. Även om fyrtiotalisterna är långtifrån en homogen grupp skiljer de sig trots allt från tidigare generationers pensionärer. Ulf Bergqvist, projektledare för satsningen har varit med från starten. Han har rest runt till de flesta ABF-distrikt och mött många PRO:are, nästan uteslutande har reaktionerna varit positiva.

- Man kan tro att seniorer lever ett stilla och vegetativt liv, men det är mycket spännande som händer ute i landet, säger han, och med ett skratt erkänner han att han har befriats från många fördomar om livet som pensionär. Sist vi pratades vid var han själv nybliven avtalspensionär. Så här drygt ett år senare erkänner han att ja, pensionärslivet kanske inte riktigt blev som han hade tänkt sig:
- Jag hade ju en bild av att jag skulle hinna göra så mycket, men jag jobbar ju fortfarande rätt mycket…

Kanske är han typisk för sin generation, Ulf Bergqvist. Fyrtiotalisterna – de som tillhör den omtalade generationen, rekordgenerationen. Hur blir övergången till pensionärslivet för dem som jobbat hårt och mycket, utbildat sig och som kanske gjort klassresor uppåt från där deras föräldrar befann sig? Kan de varva ner och ta det lugnt – och måste man verkligen ta det lugnt som pensionär? En sak är säker, kunskapstörstandet släcks inte bara för att man bli äldre. Tur då för Beatlesgenerationen att det finns något som heter Seniorakademin. Och visionerna för satsningen är stora:
- Målet är att våra aktiviteter ska vara så populära att det inte går att anmäla sig för att kurserna är överfulla! säger Birgitta Engstrand. Vi ska växa och bli stora, locka alla även Handelsmedlemmar som suttit i kassan på Konsum och metallindustriarbetare som kanske inte söker sig till oss direkt. Då kontaktar vi dem istället.

Både Ulf Bergqvist och Birgitta Engstrand påpekar att Seniorprojektet och Seniorakademin inte handlar om att konkurrera ut den verksamhet som redan finns för pensionärer. Snarare ska man erbjuda ett alternativ – för kanske är det så att alla inte riktigt passar in i PRO:s vanliga utbud.
- Det är många som inte vill vara med i PRO förrän de är 70 år. Då kan de vara med här till dess, och så kan de få information om att det inte bara är dragspel som gäller i pensionärsverksamheter, skrattar Birgitta Engstrand som motiverar varför man ska vara med i Seniorakademin så här:
- Det här är en mötesplats för alla kunskapstörstande 55 plus:are! Man tänker kanske inte så förrän man själv kommer i den åldern, men det är faktiskt skönt att vara tillsammans med folk i samma åldrar. Visst kan man gå på en vanlig filosoficirkel på ABF, men det är kanske inte så kul i längden när alla andra är 25 år.

Men Seniorakademin handlar långtifrån om att separera generationer. I Karlstad på ABF Värmland finns den andra Seniorakademin och Jan-Erik Wallin berättar om en kommande sommarkurs för barnbarn och deras mor- och farföräldrar:
- Halva tiden är de var för sig och halva tiden är de tillsammans. Tanken är att de ska lära sig om varandra. Barnen får se hur mormor och morfar hade det när de var små, och vice versa. Det blir en generationsbrygga.

Seniorakademierna är ideella föreningar och öppna för alla. Att bli medlem är enkelt. Antingen anmäler du dig via respektive ABF-avdelnings hemsida, (länkar nedan), eller så går du helt enkelt på en föreläsning och blir medlem på plats.

______________________
Fotnot:
Seniorakademier finns i Sundbyberg och Upplands Väsby utanför Stockholm, Värmland och Södermanland. Olika typer av verksamhet inom Seniorprojektet finns även på en rad andra platser runt om i landet. Vill du veta mer kontakta ABF på din ort, klicka på länken nedan.

Sofia Alsterhag

2007-02-19

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.