Gå till innehåll

Fira internationella kvinnodagen med ABF

  • Måndag, 3 mars 2008

Fira internationella kvinnodagen den 8 mars med demonstration, föreläsningar, feministisk debatt och analys, teater och film. Gå på vernissage med stickad graffiti och sticka själv. Eller sjung och dansa på kvällens fester! Välkommen till ABF runt om i landet!

I Stockholm pågår ABFs feministvår 2008 som bjuder på ett trettiotal arrangemang med feministiskt tema. Kvinnopolitiskt seminarium står på programmet den 8 mars. Möt bland andra Mona Sahlin, Claes Borgström, Nalin Pekgul och Bengt Westerberg som diskuterar jämställdhet.

Du kan också lyssna på författarna Moa Elf Karlén och Johanna Palmström som samtalar om den unga feministiska rörelsens drömmar och konfliktytor med bland andra Alex Grönqvist, feministisk transaktivist och Nora Alawie, programledare i P3.

Stockholmsdagen bjuder även på film av kvinnliga filmskapre och avslutas med fest på Street vid Hornstulls strand. Hör bland andra Maja Lundgren och Katarina Bonnevier som diskuterar hemmet ur ett feministiskt perspektiv.

Har du sett stickad graffiti någon gång? Det kan du göra i Sundbyberg där ABF Norra Stor-Stockholm välkomnar till feministisk festival med bland annat vernissage för utställningen Ullig ångest ruskig virkning. Prova du också i stick- och virkcaféet som öppnar efter vernissagen!

I Göteborg möter du Gunilla Thorgren, författare till boken Grupp 8 och jag. Hon är en av förgrundsgestalterna i kampen för ökad jämställdhet.

Eller lyssna på poesi och musik till en bit mat i Mölndal.

I Malmö blir det demonstration. Rätt till A-kassa! Rätt till heltid! Lika lön för lika arbete! är en del av årets paroller för ABFs manifestation. Kväller bjuder på kvinnofest där Margot Olsson från Kvinnofridsprogrammet invigningstalar. Festen fortsätter med sång, musik och dans.

ABF Luleå bjuder in till en kväll med ryska förtecken.

ABF Boden arrangerar föreläsningar som ställer frågor runt kvinnans frigörelse, igår idag, imorgon. Medverkar gör bland andra Lena Lennerhed ordförande i RFSU.

Den som har vägarna förbi Ludvika kan titta in på Folkets Hus och möta Göran Lindberg, före detta rektor för polishögskolan som föreläser under rubriken Kapten- Klänning fira internationella kvinnodagen.

I Uppsala är temat arbetarrörelsens kvinnliga pionjärer. Möt bland andra Anne-Marie Lindgren och Marika Lindgren Åsbrik som berättar om sin bok Systrar, kamrater!

ABF Västerås ringar in firandet med rubriken Hur kan vi samverka för jämställdhet på internationell nivå? En dag fylld med föreläsningar, samtal och inspiration.

I Jönköping blir det teaterbuffé där Vulkanteatern ger föreställningen Mogen Kärlek.

I Mjölby föreläser Lena Svenaeus, före detta JÄMO.
______________________
Vill du studera jämställdhet?
ABF erbjuder studiecirklar i jämställdhet runt om i landet.

ABF och UNIFEM Sverige har tagit fram studiematerialet Gör världen jämställd! som kopplar de 16 artiklarna i FNs Kvinnokonvention till dagsaktuella jämställdhetsfrågor.

Vill du vara med i eller starta en studiecirkel om jämställdhet kontakta ABF på din ort, klicka på länken nedan.

För mer information om vad som händer där du bor den 8 mars kontakta ABF på din ort, klicka på länken nedan.

 

2008-03-03

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.