Gå till innehåll

Grand finale för ABFs författarturé

  • Fredag, 9 maj 2008

Det låg förändring i luften när ABFs vårsatsning ”Författare för en kämpande litteratur” hade sin grand finale i Stockholm på första maj. Tio arbetarförfattare läste högt ur sina böcker och uttryckte sitt stöd för En bok för alla.

Finalen på författarturnén var en del av ABF Stockholms och LO-distriktets stora första maj-fest. Nära 1000 personer hade samlats för att fira arbetarrörelsens dag tillsammans. Det blev en kväll som förutom författarframträdanden bjöd på bland annat poesi, livemusik och allsång.
- Vi ville skapa en mötesplats för hela arbetarrörelsen och så blev det. Oavsett vilka paroller de slöt upp bakom under dagen, så samlades alla här för att fira tillsammans. Det känns som ett viktigt steg, sade Moa Elf Karlén, studiesekreterare på ABF Stockholm som tillsammans med LO-distriktet hade tagit initiativ till festen.

Nio arbetarförfattare deltog i arrangemanget. Aino Trosell, Ann-Charlotte Alverfors, Lena Kallenberg, David Ericsson, Torgny Karnstedt, Håkan Boström, Torbjörn Lundgren, Mats Berggren och Monica Zak läste högt ur sina böcker - allt regisserat av Arne Andersson. Högläsningen var en manifestation för ”En bok för alla”, som under åren gett ut böcker av samtliga författare.
- Det är viktigt att ta ställning mot den kulturfientlighet som den borgerliga regeringen ger uttryck för i olika sammanhang. De stryper bland annat bidragen till En bok för alla, vilket innebär ett hårt slag mot läsfrämjandet. För oss är rätten till läsning och litteratur en demokratifråga, sade Ann-Chalotte Alverfors, som själv läste ur sin första roman ”Sparvöga”.

Under mars och april har arbetarförfattarna besökt såväl mindre som större orter. Totalt blev det 22 framträdanden i samarbete med ABF, där författarna berättat om sitt skrivande, läst texter och pratat kulturpolitik.
- Jag ser turnén som en offensiv gest från oss och från ABF som visar att vi inte accepterar fler nedskärningar på kulturområdet. Och responsen runt om i landet har varit väldigt fin och diskussionerna väldigt givande, sade Aino Trosell, som själv besökt Sundsvall och den lilla orten Rävemåla i Småland.

Läs författarturnéns manifest, klicka på länken nedan.

Kent Werne

2008-05-09

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.