Gå till innehåll

Nytt studiematerial om ADHD

  • Onsdag, 17 september 2008

"Kunskap gör skillnad" heter ABFs nya studiebok för vuxna med ADHD, DAMP, Aspergers och Tourettes syndrom. I boken berättar vuxna i olika åldrar om sitt liv och hur de hanterar vardagen.

I boken berättar vuxna i olika åldrar om sitt liv och hur de hanterar vardagen.

Boken är om och för vuxna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och deras anhöriga. Det är också en bok för personal inom vuxenutbildningen, försäkringskassan, arbetsförmedlingen och sjukvården.

Tillsammans med "Kunskap gör skillnad", eller fristående, kan man läsa häftet "Att se framåt!" som riktar sig till personer med ADHD inom kriminalvården. ABF Norrtälje är först ut att använda studiematerialen. I samarbete med Norrtäljeanstalten startade de nu i september en studiecirkel för de intagna.

Det finns många vuxna som har ADHD eller någon annan neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (DAMP, Aspergers och Tourettes syndrom). Den allmänna uppfattningen var länge att dessa funktionsnedsättningar bara gällde barn och att de med tiden växte bort. Fortfarande är vuxna med de här diagnoserna en eftersatt grupp och det får konsekvenser både för samhället och för de individer som drabbas.

- Jag fick min diagnos 2005 och nu har jag en mycket styrd vardag; ett schema där allt jag ska göra är inrutat och angivet i tider. Innan jag fick schemat och medicinen var problemet att veta vad jag skulle göra, när och varför; att överhuvudtaget komma igång med en uppgift och slutföra den, säger Andreas Larsson som jobbar med musik i skolan och som lärarassistent.

Studiematerialet är framtaget av ABF tillsammans med riksförbundet Attention. Författaren heter Ulf-Göran Widqvist. Materialet kommer att presenteras under en pressträff den 22 september kl 17.00 i ABF-huset på Sveavägen 41 i Stockholm.


2008-09-17

Läs också:

 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.