Gå till innehåll

Skrattfest med vardagsnytta

  • Måndag, 2 juni 2008

Efter en kort närvarocheck kastas vi in i första övningen. En och en får alla som vill gå fram och sjunga en sång, först med bortvänd blick tyst nynnande sedan i kontrast med stark röst och ögonkontakt. Daniel Castro som är utbildad skådespelare och pedagog leder studiecirkeln Teater 55+.

- Jag tvingar ingen att delta, det är helt frivilligt säger Gabriel och börjar sjunga en spansk melodi.
Övningen handlar om både mod och vikten av kontakt med publiken för att nå ut med känslan. Deltagarna i Teater 55+ träffas varje fredag på Odenteatern i Stockholm för att utmana sig själva. Gruppen innan avslutar med jubel och applåder innan det är dags för nästa att komma in. Intresset för teatercirkeln var så stort att gruppen fick delas upp på två.
- Det är härligt, här får man vara sig själv! Varje fredagseftermiddag går jag hem med glädje, säger Regina, en av gruppens deltagare.

I den första övningen blir det både finsk tango, japansk tv-signatur och flera klassiska barnsånger som gruppen sjunger i många varierande tonarter. Efter lite fniss och applåder är det dags för en trygghetsövning. Det påminner mer om en lek och på håll liknar det ett mänskligt tv-spel. En person blundar och går åt det håll som han eller hon hör sitt namn ropas ifrån. De andra i gruppen står utspridda och ska lotsa den blundande genom en hinderbana av stolar och väskor. Det handlar om samarbete och om att våga lita på varandra. Problemet är att komma ihåg varandras namn vilket ger upphov till en hel del komiska situationer. Två män och fem kvinnor står i en ring och ropar Maria, Maria Mariiia samtidigt som läraren Gabriel hoppar energiskt och försöker styra upp den blundande Maria så hon inte ramlar rakt in i en stol. Maria ser lugn ut och flyttar sig metodiskt åt höger, vänster och rakt fram. Det är inte lätt när alla ropar på samma gång.

Maria berättar att hon i höstas ville gå en kurs i teater och hittade en studiecirkel för nybörjare via ABF Stockholms hemsida. Den här terminen ville hon gå på dagtid därför hamnade hon i den här gruppen, även om hon inte tillhör kategorin 55+.
- Det är så mycket kreativitet, skratt och glädje i den här gruppen. Det smittar av sig på resten av livet. Jag går hit och skrattar konstant i två timmar, säger Maria.

Det är något med teatrar som gör att det känns högtidligt. Odenteatern är inget undantag, trots att det inte är många kvadratmeter foajé finns det plats för både garderob och bar. De röda sammetsfåtöljerna och draperierna förstärker stämningen och det känns som om luften andas minnen av premiärnerver. Publiken kan välja att sitta på en liten läktare längst bak eller vid borden närmare scenen, närheten gör att det blir en intim och mysig atmosfär. Stämningen och spänningen i kursen förstärks av att den är förlagd just på en teater. Tanken finns att i slutet av terminen sätta upp en pjäs, det gäller bara att komma överrens om vilken.

Övningarna varierar från gång till gång och ibland får gruppen uppgifter med sig hem. Till exempel som att återberätta en saga eller historia. Många övningar fungerar som inspiration i det vardagliga livet som att träna på att hålla fokus eller vara närvarande i nuet. Det är ingen nödvändighet att ha ett teaterintresse det handlar lika mycket om personlig utveckling. Som Rabbe säger och skrattar;
- Något ska man väl göra när man kommit till den tredje åldern.

____________________
Till hösten startar studiecirklar i teater med olika inriktningar och barngrupper i teater runt om i landet. Än så länge finns bara ett fåtal av dessa med i funktionen för att söka fram cirklar och anmäla sig på webben, (dem hittar du via länken nedan). Men kontakta gärna ABF där du bor och anmäl intresse redan nu. Kontaktuppgifter hittar du nedan, klicka på länken.

Elin Trygg

2008-06-02

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.