Gå till innehåll

Trio fick Moa-stipendiet

  • Måndag, 4 februari 2008

Vi vill! Vi kan! Vi törs! Så går det att sammanfatta teatertrion Suzanne Osten, Margareta Garpe och Gunnar Edanders drivkraft med skapandet av bland annat ”Jösses flickor”.

Närmare 150 personer besökte ABF-huset på Sveavägen lördagen den 2 februari när 2007 års Moa-stipendium på 20 000 kronor delades ut. Sandlersalen var full till bristningsgränsen och många fick stå längs med väggarna för att få plats.

Innan cermonin – med tal av ABFs förbundssekreterare Elsie Bäcklund Sandberg, diplomutdelning och blommor – fördes ett spännande samtal mellan pristagarna under ledning av Ebba Witt-Brattström, Moa-sällskapets ordförande. Om hur Osten, Garpe och Edanders samarbete kom till. Om hur de arbetade och om vilka hinder de mötte under sitt arbete.

Bland annat berättade Suzanne Osten om hur ”Jösses flickor” fick spelas, med sin minimala dekor bestående av ett plank, på scenen framför dekoren till Peer Gynt som ansågs vara ”fin” teater. Ingen kunde då ana att deras pjäs skulle locka mer än 130 000 besökare till teatern. Långt många fler än vad som såg uppsättningen av Peer Gynt. Det Suzanne, Margareta och Gunnar gjorde var att ge publiken politisk teater när den var som bäst.

Varvat med samtalet var det allsång med sånger från teatertrions uppsättningar.

ABF och sällskapet Moas vänner delar årligen ut ett stipendium till författare som skrivit och verkat i Moa Martinsons anda.

Juryns motivering:
"Kan vi, vill vi, törs vi? Ja, vi kan, vi vill, vi törs! Så började och slutade trions teateruppsättning Jösses flickor – befrielsen är nära, en teateruppsättning som inspirerade nära 100 000 människor som såg den under mitten av 1970-talet. Det var politisk teater när den var som bäst.

Osten och Garpe intervjuade kvinnosakspionjärer i svenska Kvinnors Vänsterförbund och gjorde research i kvinnohistoriska arkivets material från den kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad, där också Moa Martinson gick i slutet av 1920-talet. Osten och Garpe gjorde upp med kvinnorörelsens historielöshet och visade fram politiskt aktiva kvinnor från olika klasser som förmödrar.

Trion Osten – Garpe – Edander har oförtrutet fortsatt att med pjäser, filmer och tonsättningar möta människor, inte minst kvinnor och barn i deras vardag. Genom sin kulturella gärning skapar de nya begrepp för politiken, utifrån den personliga erfarenhetens kollektiva sprängkraft., helt i Moa Martinsons anda. Därför tilldelas de 2007 års Moa-stipendium".

Flera som har fått Moa-stipendiet
Majgull Axelsson1995
Kjell Johansson 1998
Gerda Antti 2004Ulrika Knutson 2005
Birgitta Holm 2006

 

Anders Selin

2008-02-04

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.