Gå till innehåll

"Integration är väldigt förvirrande"

  • Torsdag, 24 september 2009

Årets monterprogram startar med utdelningen av ABFs litteraturstipendium. Marjaneh Bakhtiari tar emot stipendiet av ABFs förbundsekreterare Annika Nilsson i monter B09:19 mitt i den myllrande mässhallen.

Första punkten på ABFs digra seminarieprogram är litteraturstipendiet som i år fyller 60 år.
- Det är en blandning av prosaister, poeter, dramatiker, kända och okända som har fått priset, inleder Göran Eriksson, ABF Stockholm.

Annika Nilsson, ABFs förbundssekreterare, börjar med att läsa motiveringen, lämna över ros, diplom och checken på 20 000 kronor. Marjaneh Bakhtiari tackar med ett stort men också lite förläget leende.
- Kan du säga schibbolet? heter din bok, vad betyder titeln? Undrar Annika Nilsson.
Marjaneh Bakhtiari berättar om två grupper i Domarboken i Bibeln. Det enda som skiljer grupperna åt är språket, sje-ljudet, sättet man uttalar schibbolet.
- Människor hittar alltid på sätt att skilja vän från fiende. Boken handlar just om detta. Att några lär sig lösenordet till gemenskapen i samhället, andra lär sig aldrig det magiska ordet, säger Marjaneh Bakhtiari.

Vi får också en härlig beskrivning av familjen Abbasi som bor i radhus i Oxie utanför Malmö. Pappa Mehrad är lärare och debattör. Han sitter ofta i TV-sofforna och levererar inlägg i mångfaldsdebatten – en mönsterinvandrare tycker många. Äldsta dottern vill åka till Iran för att göra färdigt sitt specialarbete i gymnasiet. Inte för att söka sin identitet utan för att få MVG i betyg och satsa strategiskt för att göra karriär. Lillasyster är skräckslagen för Iran och tror att hon ska bli slängd i fängelse och piskad. Hon anländer till Teherans flygplats med slöjan neddragen framför ansiktet:
"Skärp dig, du är inte i Saudiarabien", fräser den 18-åriga supersnygga kusinen som mött upp och till varje pris vill visa att Iran har massor med häftiga upplevelser att erbjuda.

Överhuvudtaget befolkas romanen av roliga karaktärer och underbara personligheter.
- Busschauffören Åke är min favorit, erkänner Annika Nilsson. Åke lever med sin invandrade svärmor och hamnar ständigt i dråpliga situationer.
- Han har knäckt nöten, integrationsproblemet som det talas om i TV-sofforna, säger Marjaneh Bakhtiari. Han lever i det som andra bara pratar om.

- Integration är väldigt förvirrande, säger Marjaneh Bakhtiari, precis som människorna i boken. Ibland är det en enda mening som jag hör som inspirerar mig till att börja bygga en karaktär.
- Det var många känslor som kom upp i somras då jag läste boken, säger Annika Nilsson. Jag var både glad, ledsen, arg och full i skratt samtidigt.

____________________________

Juryns motivering:
”Marjaneh Bakhtiari tilldelas ABFs litteraturstipendium för sin hämningslösa drift med det politiskt korrekta och med välmenande mångfaldssatsningar och hon punkterar effektivt förenklingar som rör makt, kultur och identitet.
Berättelsen ”Kan du säga Schibbolet” utspelar sig under mångkulturåret 2006 hos en iransk familj i Malmö. Familjen presenteras som den svenska integrationspolitikens dream-team, en framgångsrik, välintegrerad medelklassfamilj som kan framställas som det goda exemplet i medierna.
Marjaneh Bakhtiari är starkt medveten om att vi aldrig är bara klass, kön eller etnicitet – vi är allt samtidigt, både inom oss och i det omgivande samhället.
Marjaneh Bakhtiari vill väcka debatt och ifrågasätta schabloner. Hon gestaltar motsättningar hellre än att ge färdiga patentlösningar på problem. Bakhtiari beskriver människor på ett ironiskt men ändå kärleksfullt sätt. Ingen slipper undan, varken vuxna eller ungdomar, svennar eller blattar, akademiker eller arbetare – vi får alla en släng av sleven.
Kan du säga Schibbolet bjuder in läsaren till en myllrande, hisnande, underhållande upptäcktsresa genom Sverige.”

____________________________

Några tidigare litteraturstipendiater
Carin Mannheimer 1973
Sara Lidman 1996
Göran Greider 2002
Peter Birro 2008

Helene Oljons

2009-09-24

Läs också:

 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.