Gå till innehåll

75 år sedan skotten i Ådalen – kampen fortsätter

  • Torsdag, 11 maj 2006

I helgen var det 75 år sedan fem arbetare sköts ihjäl av militären i Ådalen när de kämpade för drägliga villkor. Ove Lundgren på ABF Ångermanland ansvarade för den två dagar långa minneshögtid som hölls på och runt den historiska platsen.

Varför är det viktigt att uppmärksamma händelserna i Ådalen 1931?
- Vi behöver minnas och förstå vår historia, veta hur och varför. Då kan vi se sambanden, vad som format samhället idag. Ingen behöver vara expert och alla har rätt att göra sin egen tolkning, men det är viktigt att bära historien med sig för att kunna arbeta framåt. Händelserna i Ådalen 1931 var en tragisk kulmen som fick mycket positiva efterverkningar. Kampen då har stor betydelse för hur det ser ut i dagens Sverige.

Vilka är arbetarrörelsens största stridsfrågor idag?
- Det är kollektivavtalet. Många människor åsidosätter sina rättigheter för att de är rädda att förlora jobbet. Att vara en del av den globala rättvisekampen är också viktigt.

Är det många som minns Ådalen 1931 fortfarande?
- Själva begreppet kan många associera till men riktigt vad det står för och varför det hände är kunskapen inte så stor om. Därför är en sådan här minneshögtid betydelsefull. Det är viktigt att kunna vara stolt över sin historia!

Läs mer om minneshögtiderna, klicka på länken nedan.

Klara Sjöström

2006-05-11

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.