Gå till innehåll

”Cirkelledarna måste synliggöras”

  • Måndag, 30 januari 2006

I år faller strålkastarljuset inom ABF på cirkelledarna. Med det inte sagt att cirkelledarna annars glöms bort. I Stockholmstrakten får cirkelledarna bland annat gå på Pedagogdagarna i början av varje termin. - Studiecirkeln är viktig, människor lyfter fram varandra och sig själva. Alla kommer till tals. Som cirkelledare ger du, ger du och ger du, men när du ger så måste du också få ta emot. Jag kallar den här veckan för påfyllningsdagarna, där cirkelledarna får inspiration och fyller på sin kunskap, säger Lilian Svartling på ABF Norra Stor-Stockholm.

Pedagogdagarna är inne på sitt sjunde år. Initiativet kom till en början från Ewa Lantz, verksamhetschef på ABF Stockholm samt Birgitta Engstrand med samma befattning på ABF Norra Stor-Stockholm. Det är dessa två avdelningar som organiserar Pedagogdagarna.
- Hos oss var det så uppdelat, den administrativa personalen var en grupp och den pedagogiska en annan. Men cirkelledarna är också ABF-personal och de har känt sig åsidosatta tidigare. Nu är de med och bestämmer mer, till exempel riktlinjerna för framtiden. Det är spännande att framhäva cirkelledarna som yrkesgrupp. De har bildat nätverk med andra cirkelledare, annars är de så ensamma med sin cirkel, och vi har fått en mycket bättre relation till dem, vilket gör det lättare att samarbeta, förklarar Birgitta Engstrand.

Hon ser Pedagogdagarna som en kompetensutbildning för cirkelledarna och de som är fast anställda får även betalt för den veckan. I slutet får de göra en utvärdering och lämna förslag till nästa gång. Varje termin tas olika ämnen upp. Två av föreläsningarna den här gången handlade om validering, enligt önskemål från cirkelledarna själva, och mindmaping.

Pedagogdagarna håller på i en vecka. En av dagarna är mindre teoretisk och mer kreativ samt praktisk. Cirkelledarna får gå på museum eller ha olika workshops.
- Vi vill ha en väl avvägd blandning av pedagogik, metodik och ämnesfördjupning, säger Ewa Lantz.

Lilian Svartling har jobbat inom ABF i över 26 år. Hon hör till de fast anställda cirkelledarna, men är också fackligt engagerad för lärarförbundet. Enligt henne har Pedagogdagarna bidragit till att förbättra cirkelledarnas situation. .
- Som cirkelledare har man genom åren blivit mer sedd. Det finns större möjligheter att utbilda sig om man vill förkovra sig djupare i sitt ämne, säger hon.

Enligt Lilian Svartling ska en bra cirkelledare ha kunskap om sitt ämne, kunna känna in en grupp och lyfta fram människor i gruppen.
- Folkbildningen ska vara stolt över den form den representerar, menar hon.

Tillsammans med Ewa Lantz, och Birgitta Engstrand är Lilian Svartling engagerad i en pedagoggrupp som arbetar med fokus på cirkelledarna. Med anledning av cirkelledaåret 2006 ska de dock satsa lite extra på dem. De fast anställda cirkelledarna i ABF Norra Stor-Stockholm for nyligen iväg på konferens där de under ett och ett halvt dygn i lugn och ro diskuterade vad de vill lära sig och vilka åtgärder som krävs för cirkelledarskapet. Resultatet blev ett punktprogram med önskemål och idéer inför cirkelledaråret. Den tre dagar långa folkbildningsfesten Ordet Fritt som hålls i Eskilstuna i juni är ytterligare ett forum där cirkelledarna kan mötas.
- Cirkelledarna gör en jätteviktig insats och det gäller att synliggöra dem, säger Ewa Lantz.

En annan återkommande satsning på cirkelledarna är den inspirationsdag som ges en gång per termin, berättar Birgitta Engstrand. Samtliga ABF avdelningar i Stockholms län är med i Kulturnätverket som bland annat vidareutbildar och inspirerar cirkelledarna. Hösten 2005 erbjöds cirkelledarna föreläsningar samt workshops i olika hantverksämnen. Nu, med anledning av cirkelledaråret planerar Kulturnätverket fler aktiviteter. Enligt Ewa Lantz ska mycket satsas på utbildning av cirkelledarna.

Agnes Franzén

2006-01-30

Fler bilder:

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.