Gå till innehåll

Engagemang möter engagemang

  • Måndag, 6 februari 2006

En vecka i januari var huvudstaden i Venezuela en mötesplats för aktivister från olika rörelser: arbetare, bönder, indianer, intellektuella och studenter från universitetet, aktivister i kooperativ och kvartersråd samt sociala organisationer för fred, demokrati och en annan ekonomisk världsordning. Vilka var de? Vad gjorde de på forumet? Majoriteten sa att det var fantastiskt att vara där, men vad gav det i kunskap och kontakter? Abf.se mötte några engagerade människor i centrala Caracas på forumområdet.

Greileys Salzar gick runt på forumet tillsammans med tre kompisar och kollegor, de var ditresta från Nicaragua och hade organisationens ”Promotor popular” röda tröja på sig.

- Vi organiserar människor så att de ska kunna uttrycka vad de behöver. Vi anordnar studiecirklar och utbildningar för de som vill starta kooperationer, sa Greileys.

På forumet hade Promotor popular egna seminarier. Vad har varit bra med forumet för er?

- Möten, kontakt med andra länder, utbyte av erfarenheter. Vi har träffat människor från liknande organisationer i Spanien och Colombia, sa Greileys Salzar.


Entreculturas är en organisation som stöder utbildningsprojekt i Latinamerika och arbetar med migrations- och flyktingfrågor. Andrés Guido Nakab är argentinare och bor och arbetar för Entreculturas i Spanien.

- Vi har genomfört seminarier tillsammans med flera organisationer. Ett huvudtema är att länder måste följa barnkonventionen och behandla barn som barn oavsett om de är immigranter eller inte.

- Jag har träffat organisationer som sysslar med samma frågor, de kom från Peru och Brasilien och vi hade inte mötts tidigare. För oss är det viktigt att forumet hålls i Latinamerika för att möta folk härifrån, sa Andrés Guido Nakab.

Såväl många besökare som volontärer kom från universiteten inne i Caracas.

- Jag kom hit för att jag är intresserad av alla sociala rörelser mot krig och nyliberalism. Jag har mest varit på föredrag som rör utbildning. Om jag hade pengar skulle jag åka World Social Forum i Afrika nästa år, sa Mary Rodriquez som är student på Universidad Central de Venezuela i Caracas.

- Här på forumet har jag pratat mycket med folk om situationen i Venezuela och fått veta mycket om andra länder, berättade Leonardo Escaloa som är student på Universidad Bolivariana de Venezuela i Caracas.

- Jag tycker det är viktigt att delta på forumet, särskilt för unga så de blir medvetna om vad som händer i världen. Det var bland annat intressant med seminarier om det som har hänt i USA efter orkanen Katarina, hur de svarta behandlades och att det fick till följd att flera dog, sa Leonardo Escaloa som själv är afro-venezulan.

En rörelse som verkade ha blivit större inom de sociala forumen är den som samlas kring akternativmedier: nättidningar, radio och dokumentärfilmare. Claudia Arbelaez kom från Colombia där hon arbetar med ett filmprojekt i förorterna, de filmar och byter sedan filmer med varandra mellan olika länder i Latinamerika, bland annat Venezuela.

- Jag trivs ut utmärkt, jag njuter av att vara här i den bolivariska revolutionen. Jag har lärt känna folk från Bolivia, från organisationen ”Ursprungsbefolkning för fred och vänskap”.

World Social Forum (WSF) i Caracas var ett av fyra forum som hålls i år. 2007 kommer det att genomföras ett stort forum igen och då i Nairobi i Kenya. ABF Stockholm och ABF Skåne planerar att genomföra studier i år i kombination med en resa till WSF 2007.

Tolk: Gonzalo Peña


Anna Morin

2006-02-06

Läs också

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.