Gå till innehåll

”Rätten till arbete är viktigare än pengar”

  • Fredag, 9 juni 2006

Att lön är mångt mycket viktigare än bidrag för självkänslan är något som Stig Karlsson tror starkt på. Men också tanken på en inneboende kraft hos varje människa och rätten att få känna sig behövd. Tillsammans lade detta grundstenarna till Bruk För Alla.

När Stig Karlsson själv blivit pensionär ville han göra något för alla dem som ofrivilligt hamnat utanför arbetsmarknaden. Med sig i bagaget hade han ett helt yrkesliv inom hälso- och sjukvården, men också folkbildningen och den kraft som finns inom den.
– Det var jag och min kompis Sture Höggrund som kom på att vi ville göra något för människor i södra Skaraborg som ville leva ett annat liv, utifrån de förutsättningar de verkligen hade.

Resultatet blev Bruk För Alla – ett projekt som kopplar samman arbete med hälsa, identitet och trygghet. Har man inte ett arbete så är det inte säkert att man har de andra tre heller.
– Rätten till arbete är viktigare än pengar. Är man arbetslös i dag är man rättslös, menar Stig bestämt.

Bruk För Alla tror på att man ska starta hos individen, för alla har vi olika behov, kraft och vilja. Därför sker arbetet i en process och inte en uppifrån styrd färdig mall. Det handlar om att inte leverera färdiga lösningar. Grunden i Bruk För Alla är att fråga varje person vad just den vill göra. Valfriheten är stor, i dag finns ett tjugotal processer igång med ungefär tio deltagare knutna till varje. Processerna, som sysselsättningen kallas, är alltifrån en second hand-butik till trädgårdshjälp för pensionärer.

Bruk För Alla har hämtat mycket inspiration från ABF och folkbildningens tankar, och så är ju Stig också en gammal ABF:are – när han var 29 år blev han distriktsombudsman för ABF Skaraborg och under 90-talet var han ordförande i ABF Mariestad. ABF har genom åren varit inblandat på olika sätt, genom exempelvis studiecirklar och kurser.

Stig berättar gärna historier om människor han stött på genom årens gång. Om historier som har tagit nya och oväntade vändningar, ofta tack vare att de fått tillbaka makten över sina liv.
– Det finns så många sanningar som man måste lyssna till. Jag har hundratals berättelser som är bevis på att man kan leva ett annat liv bara man får makt över det. Alla kan utvecklas och börja leva ett annat liv, bara man får möjligheten.

Han talar mycket om makt. Att det hela handlar om att ge tillbaka makten till dem som behöver den mest. Och om hur ofta han stött på personer högt upp i hierarkin som gillat Bruk För Alla tills de insett att det hela grundar sig i att de själva måste släppa ifrån sig makten. Så har han också blivit beskylld för att bedriva ”jävla socialistpropaganda” av en högerpolitiker. Men han är noga med att påpeka att han under hela projektets gång har haft fruktbart samarbete med politiker från hela vänster-högerskalan.
– Det handlar om människosyn och inte politik. Man måste hitta beslutspersoner med öppna sinnen, säger Stig.

Många gånger har Stig gått utanför ramarna för att ge människor den där extra knuffen som kanske behövs för att de ska hitta tillbaka till sina förutsättningar. Som den där gången när han såg ett gäng med alkoholister på en bänk och tänkte att de måste ju ha något meningsfullt att göra.
– Jag är ju egentligen lite tokig för jag ger mig på det omöjliga. Jag var ordförande i ABF Skaraborg då och tänkte att det är vår skyldighet att göra något för dem som står utanför. Så jag plockade ut ett gäng och åkte till en stiftsgård några dagar där vi förde ett samtal med dem. Vi frågade dem om de skulle ha någon nytta av oss, först tyckte de nog att vi var konstiga människor. Men det resulterade i att de startade en folkhögskolekurs med en teoretisk del och en praktisk del där de byggde småbåtar.

Om Stig fick bestämma skulle det finnas ett Bruk För Alla i varje kommun. Och han tror mycket på ABF:s betydelse för projektet.
– Det vore underbart om ABF ville föra dessa tankar vidare. Tänk om ABF kunde bli en idésmedja för arbete? I dag remitterar doktorerna patienter till fysisk träning. Tänk om vi kunde komma så långt att doktorerna kan remittera patienter till Bruk För Alla? Tänk om ABF kunde utbilda mottagare av sådana remisser, för att sedan hjälpa människor till arbete.

När Ola Virtberg på ABF Västra Götaland får höra Stigs tankar tycker han att det verkar vara en intressant idé:
- Jag tycker att det låter som en bra utveckling av vår verksamhet. Folkbildningen har ju ett speciellt sätt att möta människor, och det här skulle kunna vara en ny roll för oss.

Ola berättar att ABF Västra Götaland ser Bruk För Alla som ett gott exempel som man gärna lyfter fram. Därför är representanter från Bruk För Alla inbjudna till Ordet Fritt, ABFs och LOs stora folkbildningsfest i Eskilstuna 15-17 juni, för att sprida information om verksamheten. Dessutom kommer ”Det finns bruk för alla”, en bok som beskriver den process man arbetat med sedan starten, att skickas ut till samtliga lokalavdelningar inom ABF.
- Förhoppningen är att vi kan få tag i några ABFare ute i landet som vill bygga något liknande. Vi har då tänkt att vi kan ha en eldsjälsutbildning för dessa, så vi på ABF kan lära oss av de erfarenheter som Bruk För Alla har gjort. Vi vill gärna se en spridningseffekt av dessa tankar, säger Ola Virtberg.


Sofia Alsterhag

2006-06-09

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.