Gå till innehåll

ABFs program på Bok & Bibliotek 2008

  • Måndag, 22 september 2008

Kom till ABFs monter och ett fullspäckat seminarieprogram. Möt intressanta personligheter som Susan Faludi, Pierre Schori, Suzanne Brøgger ochThomas Bodström.

TORSDAG 25 SEPTEMBER

13.00
Utdelning av ABFs litteraturstipendium i ABFs monter B09:19.

14.00- 14.45
Seminarium, plan 2
Därför hatar vi politiken - Colin Hay, författare till boken ”Why we hate politics”, och Sören Holmberg, statsvetare,i samtal med Carl Tham, ambassadör. ABF Stockholm i samarbete med Institutet för framtidsstudier och Riksbankens jubileumsfond.

Samtliga följande programpunkter äger rum i ABFs monter B09:19:

14.00
Draksåddens år - 11 september, Irakkriget och världen efter Bush
Pierre Shori
I fyra år var Pierre Schori Sveriges FN- ambassadör. Från sitt arbetsrum bevittnade han hur World Trade Center i New York störtade samman den 11 september 2001, och han var personligen inblandad i den hårda maktkamp i FN som föregick Irakkriget.

15.00
Klass, kön och att vara intellektuell
Anna Hellgren och Sonja Schwarzenberger

16.00
Rapport från de papperslösas verklighet
Kristina Mattsson och Stina Blomgren
De lever runtom och bredvid oss, men är osynliga för de flesta. Det är människor som bor och arbetar i Sverige utan personnummer eller arbetstillstånd. Författarna Kristina Mattsson och Stina Blomgren berättar om sina böcker ”De papperslösa och de aningslösa” och ”Svart notis”.

16.45 - 17.00
Klarspråk om kultur
Annika Nilsson, förbundssekreterare ABF, talar klarspråk med Margareta Israelsson, socialdemokraternas taleskvinna i kulturfrågor.


FREDAG 26 SEPTEMBER

Samtliga följande programpunkter äger rum i ABFs monter B09:19:

10.00
De skamlösa - den nya generationen socialdemokrater
Katrine Kielos , Kajsa Borgnäs, Magnus Wennerhag, Daniel Suhonen.
I den intellektuella politiska debatten har de senaste åren uppkommit en ny generation socialdemokrater som inte räds vare sig debatten eller det politiska. Utan dåligt samvete för historiska misstag eller dåligt självförtroende väcker de tron på politikens möjligheter igen.

11.00
Olof Palme i tiden
Kjell Östberg
Älskad och beundrad av många, hatad som få – Olof Palme var en av 1900-talets ledande, mest kända och kontroversiella politiker. Kjell Östberg har som förste forskare haft tillgång till Palmearkivets 100.000 brev, liksom oanvänt material i National Archive i Washington.

12.00
Mitt i feminismen
Moa Elf Karlén och Johanna Palmström
I boken ”Äga rum” berättar unga feministiska aktivister om förändring. Det är berättelser från hemliga nätverk, från tjejgrupper på högstadie- och gymnasieskolor, från tjejjourer och fackliga nätverk. Moa Elf Karlén och Johanna Palmström är bokens redaktörer.

13.00
Baksidan
Jennie Dielemans och Mattias Hagberg
I reportageböckerna ”Välkommen till paradiset” och ”Skräp” illustreras konsumtionssamhällets baksidor. Författarna samtalar med Stefan Ingvarsson om att arbeta med dokumentärt material.

14.00
Tortyrens återkomst
Mattias Gardell
Tortyr har åter kommit till heders. Förr hemligstämplad och bakom lyckta dörrar, sker den nu öppet med världsopinionen som inbjudna vittnen. Mattias Gardell har läst tusentals tidigare hemligstämplade dokument i amerikanska arkiv.

15.00
Fejk
Susanna Alakoski, Amanda Mogensen, Sandra Dahlén, Moa Elf Karlén
I boken ”Fejkad orgasm” vittnar kvinnor om sina skäl till, och erfarenheter av att fejka orgasm. Varför vet vi att fenomenet fejkad orgasm existerar, samtidigt som vi aldrig hör talas om det? Kan män fejka, hur går det i så fall till?

15.30
Kina- vår tids drama
Börje Ljunggren
Asienexperten och tidigare Kinaambassadören Börje Ljunggren berättar utifrån sin bok om världens nu, utan jämförelse, mest betydelsefulla land. Både politiskt, ekonomiskt och miljömässigt. Det är historien om det moderna Kina.

16.15
Från Dan Andersson till modebranschen
Göran Greider
Den ständigt aktuelle Göran Greider filosoferar högt över Dan Anderssons författarskap och politikens mode.


LÖRDAG 27 SEPTEMBER

Samtliga följande programpunkter äger rum i ABFs monter B09:19:

13.00
USA, terrorskräcken och den nya kvinnofientligheten
Susan Faludi
Om boken "The Terror Dream: Fear and Fantasy in Post-9/11 America" som handlar om hur synen på kvinnan förändrats i USA efter attacken mot World Trade Center. Faludi hävdar att den amerikanska terrorskräcken skapat ett kvinnofientligt klimat.

14.00
Livet med idéer
Sven-Eric Liedman
Om "Blickar tillbaka". Liedman minns sitt liv där allt skulle få plats, studier och poesi, kärlek och fester, barn och politik. ”Man förstår livet baklänges – men måste leva det framlänges”, säger Søren Kierkegaard. Men vad är det man förstår när man blickar tillbaka?

15.00
"Krig" och krig
Johanne Hildebrandt
Om "Älskade krig" – en roman om kärlek, överlevnad och försoning i krigets Irak, men också en skildring av vad som händer bakom de vackra fasaderna i Stockholms kändisvärld.

16.00
I gränslandskapet mellan politik och fiktion
Thomas Bodström & Niklas Ekdal
En politiker och en ledarskribent i samtal om sina böcker ”Rymmaren” och ”I döden dina män”.

17.00
Självframställning, konsten och världen
Suzanne Brøgger & Carl Johan De Geer
Den kända danska feministen och den svenska konstikonen samtalar utifrån sina självbiografiska böcker.


SÖNDAG 27 SEPTEMBER

Samtliga följande programpunkter äger rum i ABFs monter B09:19:

11.00
Hur skall public service överleva?
Christina Jutterström
Om "Fri Television". Med unik kunskap och insikt debatterar Christina Jutterström flera av public service-bolagens ödesfrågor och framtid.

12.00
Männen, kärleken och sexualiteten
Bob Hansson, Inti Chavez och Zanyar Adami
Tre män i ett samtal om det mest intima, utifrån deras böcker ”Kärlek – hur fan gör man?” och ”Pittstim”.

13.00
Att skriva den hemlöse
Catharina Thörn, Thor Rutgersson
Ett samtal om de hemlösa, om att skriva de hemlösas berättelser och om de paradoxala försöken att låta de hemlösa komma hem.

 

2008-09-22

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.