Gå till innehåll

Folkrörelsebaserad kultur behövs

  • Fredag, 26 september 2008

- I årets regeringsförklaring nämndes inte ordet kultur alls, det var första gången på flera år, sa ABFs förbundssekreterare Annika Nilsson när hon samtalade på temat ”Klarspråk om kultur” med Margareta Israelsson, socialdemokraternas taleskvinna i kulturfrågor, i ABFs monter på Bok- & Biblioteksmässan i Göteborg.

Margareta Israelsson lade ut texten kring infrastrukturen på kulturområdet. Hur viktigt det är att det blir möjligt för många människor i hela landet att få del av kulturupplevelser. Att tillgängligheten är viktig och man stöttar dem som utövar kultur.

Annika Nilsson talade om de två rådande sätten att se på kultur - antingen det instrumentella; att kultur är ett verktyg för något annat, eller att kulturen har ett egenvärde. Margareta Israelsson var tydlig med sin syn - att kulturen har ett värde i sig själv som inte ska styras för mycket utan ska kunna få växa.

Annika Nilsson talade om att hon tycker att den folkrörelsebaserade kulturen och folkbildningen ibland sätts på undantag. Att den ställs mot kulturinstitutionerna.

- Det måste vi ändra på, tycker Annika Nilsson. De två kan inte leva utan varandra. Vi behöver båda få skapa själva och få ta del av andras uttryck.

- Det är en spännande tid nu när det gäller kulturen, sa Annika Nilsson. Vi har kulturutredningen, det socialdemokratiska rådslaget och säkert en spännande kulturdebatt att se fram emot på vårkanten.

Mer om ABF på Bok & Bibliotek kan du läsa om du klickar på länkarna nedan.

Helene Oljons

2008-09-26

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.