Gå till innehåll

Författarturné för en kämpande litteratur

  • Fredag, 22 februari 2008

Under mars och april kommer 13 arbetarförfattare att ge sig ut på en landsomfattande turné i ABFs regi. Det är en turné med ett budskap. Författarna har enats kring manifestet Läs mot högern – sätt fart på rörelsen.

Manifestet utgår från att det i högerpolitikens Sverige mer än någonsin behövs röster som tar tydlig ställning för människors rätt till välfärd, trygghet och kultur. Författarna tar i manifestet kamp för biblioteken, för läsfrämjande insatser som
En bok för alla och för de fria teatergruppernas arbete.

Det är dags att läsa högt tills makthavarna hör säger Lena Kallenberg på upptakten till den författarturné som ABF och tretton arbetarförfattare kommer att genomföra under våren. Upptakten hölls på ABF-huset i Stockholm och tre av författarna hade samlats för att läsa upp och kommentera sitt nyskrivna manifest.
– Det här kunde jag skriva under på direkt. Jag tror att kultur kan verka på ett klassutjämnade sätt därför vill jag vara med, säger David Ericsson författaren till bland annat Truck stop och Taxfree.

ABFs förbundssekreterare Elsie Bäcklund Sandberg inledde upptakten med att berätta hur idé blev till turné. En turné där olika arbetarförfattare läser egna texter, samtalar och för en diskussion kring såväl manifestet som problem och motstånd i det borgerligt styrda Sverige.

Turnén går från Luleå i norr till Malmö i söder och avslutas 1 maj i Stockholm. Tretton författare i en kollektiv handling med mål att sätta fart på diskussionen och ställa sig på den lilla människans sida.
–Vi behövs i en mainstream-kultur, vem skulle annars ta sig an arbetslivsfrågor? säger Ann-Charlotte Alverfors författare till böckerna Sparvöga och Vem ska trösta Gösta?
Ann-Charlotte Alverfors menar att kulturen är under attack och att det sprids fördomar i en politik där kultur förväntas marknadsanpassas. Hon delar ut några smockor åt höger eller som hon säger, ”en rak vänster”.
– Jag ser mig som en handelsresande i ord och det ska bli spännande att se vad som ska hända och vad vi kan göra.

Manifestet tar också ställning för de läsfrämjande insatserna som En bok för alla och de allmänna biblioteken. Författarna vill belysa de nedskärningar som pågår samt vikten av att värna om bibliotekslagen. Ett aktuellt exempel på hur biblioteken främjar läslusten är de nyligen inrättade vägkrogsbiblioteken där långtradarchaufförer kan låna ljudböcker.
– Chaufförerna använder inte bara böckerna utan de blir beroende av dem, säger David Ericsson och skrattar.

Lena Kallenberg berättade om sin senaste bok Elena och Europa som tecknar ett dystert framtidsscenario. Hon drog angelägna paralleller till Vaxholmskonflikten och menade att boken kan fungera som en arg väckarklocka. Precis som den första punkten i manifestet, tron på ordets makt att förändra, vill Lena Kallenberg och övriga tolv författare föra ut sitt budskap runt om i landet. De har fått positiv respons och uppskattning för att de gör något. Elsie Bäcklund Sandberg sammanfattar upptakten:
- Ni är värdefulla och ni är behövda.

Läs manifestet, klicka på länken nedan
Kolla in turnéplanen, klicka på länken nedan

Elin Trygg

2008-02-22

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.