Gå till innehåll

Glödheta fantasier

  • Onsdag, 8 oktober 2008

Glaskonst i form av smycken, ljuslyktor och visitkortshållare tar form i den 800 grader varma ugnen i ABFs lokaler i Halmstads miljonprogramsområde Andersberg. Konstformen heter glasfusing och deltagarna tycker det är så roligt att de inte vill gå hem när studiecirkeln är slut för kvällen.

- Alla kan göra något fint med glasfusing, säger Kristina Norrman, verksamhetsansvarig för ABF i Andersberg. Hon har till och med hållit cirklar för gravt synskadade som gjorde egna glassmycken.
- När jag träffade gruppen och insåg att alla var nästan blinda tänkte jag att oj, hur ska detta gå? Men det var helt fantastiskt. De var jättenöjda och ville fortsätta.

Till skillnad från traditionellt glashantverk där man arbetar med varmt glas i hytta är glasfusing en konstform där man arbetar med kallt glas. Man skär till glasbitar och lägger ihop bitarna, ofta utifrån en skiss man först gjort. När man sedan lägger in glasbitarna i en ugn smälter de ihop till det föremål man tänkt sig, till exempel en fruktskål.

Halmstad är en stad vars östra och västra områden delas ekonomiskt och socialt av floden Nissan. Att man kan lära sig glasfusing i miljonprogramsområdet Andersberg i östra Halmstad är en medveten satsning från ABF Halmstads sida.

- I Halmstad har det varit så att de som bor i de finare områdena väster om Nissan inte åker till den fattigare östra sidan ens för att gå i en studiecirkel som de egentligen vill delta i, berättar Kristina Norrman.
- Det mönstret tror jag vi håller på att bryta nu, säger hon och syftar på den alltmer omfattande verksamheten i Andersberg.

Att verksamheten blivit en framgång beror till stor del också på bostadsbolaget HFAB som är mycket engagerade. De har renoverat husen och skapat en trevlig utemiljö. När de fick höra talas om att ABF börjat med glasfusing var det de som köpte den dyra glasugnen som behövdes.

Idag kommer människor från hela Halmstad för att lära sig glasfusing hos ABF. Det finns både studiecirklar som är allmänna och sådana som är för särskilda grupper.

- Vi hade en cirkel för invandrarkvinnor som inte klarat sfi och därför var långt från arbetsmarknaden, säger Kristina Norrman. – När man ser att man kan göra något fint med glas trots att man är nybörjare, då ökar självförtroendet.

Janette Skogshus, ombudsman för ABF Halmstad, var den som inspirerade Kristina Norrman att börja med glasfusing i Andersberg. Janette Skogshus har en egen glasverkstad hemma där hon utvecklat sin hobby vidare.

- Det går snabbare att komma igång med glasfusing än med många andra konsthantverk och det är lättare att få ett resultat, säger hon och berättar sedan att enda nackdelen är att man skär sig relativt ofta. Man kan dock använda tunna handskar med gumminoppor för att skydda sig.

Janette Skogshus har skrivit studiematerialet ”Glasfusing” som används av många ABF-cirklar. Boken lär på ett pedagogiskt sätt ut historia, glasfakta och olika tekniker. Den avslutas med steg-för-steg-beskrivningar av flera glasprojekt man kan prova att göra själv som ett prydnadsfat, en julgran och smycken.

Att en populär studiecirkel som glasfusing finns i Andersberg tycker Janette Skogshus är viktigt.

- Ett av målen med vår verksamhet i Andersberg är att höja statusen på att bo och vistas i detta, sitt rykte till trots, trivsamma område, säger hon.

Intresserad av glasfusing? Anmäl dig till en cirkel hos ABF!

Kia Toivonen

2008-10-08

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.