Gå till innehåll

Peter Birro fick ABFs litteraturstipendium

  • Torsdag, 25 september 2008

Dramatikern, poeten och författaren Peter Birro fick ABFs litteraturstipendium 2008. Stipendiet på 20.000 kronor delades ut i ABFs monter på Bok & Bibliotek den 25 september som en invigning av ABFs späckade monterprogram med föreläsningar under de fyra dagar som mässan pågick.

Peter Birro, som tog emot priset inför en fullsatt monter, var märkbart rörd.

- Att få den här uppmärksamheten och bli så här hyllad gör att jag känner mig både rörd och tagen. Det var en riktig pärs att ta sig hit, sade Peter Birro.

Stipendiet delades ut av ABFs förbundssekreterare Annika Nilsson, som även läste upp juryns motivering om Birro som skildrare av utanförskapet i det svenska samhället.

- Han skildrar ju de människor som ABF allra helst vill nå, sade Annika Nilsson.

Peter Birro har främst i form av TV-serier, men även i poesi och litteratur bjudit på hisnande roliga och djupt berörande berättelser. Den 26/9 är det premiär för pjäsen "Den ömhet jag är värd" på Elverket, en av Dramatens scener. Pjäsen är den sista delen i en trilogi av Dramatenproduktioner, och följer efter "Arbetarklassens sista hjältar" och "Neil Armstrong var aldrig på månen".

- Nu måste jag rusa till tåget för att hinna till genrepet, avslutade Peter Birro, och småsprang ut med sin knallorangea rullväska till stockholmståget, i full fart mot nästa stora äventyr.

Jurryns motivering:

"Peter Birro tilldelas ABFs litteraturstipendium 2008 för sina skildringar av utanförskapet i det svenska samhället. Det är spännande och mustiga berättelser om dem som befinner sig längst ner på samhällsstegen, människor som trots att de lever i ett yttre och inre kaos får behålla sin värdighet.

Peter Birro är både politisk och poetisk. Med svart och desperat humor visar han hur många i Sverige lever. Birro är trovärdig och solidarisk gentemot sina karaktärer som han skildrar med respekt och ömhet, bland annat i de oförglömliga TV-serierna Hammarkullen (1997), Det nya landet (2000) och Upp till kamp (2007).

Serien om Hammarkullen följer en brokig skara människor bosatta i den göteborgska förorten. Birro baserar dem och deras liv på egna erfarenheter av sin uppväxt i samma område.

Upp till kamp handlar om fyra ungdomars liv i Göteborg under perioden 1965-1976. Teman är bland annat vänsterrörelsen, varvsnedläggningen, narkotikaproblem och musiken under perioden. Upp till kamp är både politisk och poetisk. Birros manus om de fyra vännerna är stilsäkert, tonträffen när det gäller tidsandan vittnar om en särpräglad lyhördhet.

I höst har sista delen av Peter Birros trilogi premiär på Elverket, en av Dramatens scener i Stockolm; Den ömhet jag är värd. Den utgör fortsättningen på hans tidigare Dramatenproduktioner Arbetarklassens sista hjältar och Neil Armstrong var aldrig på månen.

Den 26 september 2008 är det premiär på Den ömhet jag är värd och ABF tycker att Peter Birro är värd den ömhet och kärlek som gjort det till så starka upplevelser att ta plats i teatersalongen eller TV-soffan när en av Birros uppsättningar spelas."


Fakta om ABFs litteraturstipendium:
ABF har sedan 1949 delat ut stipendiet till "författare som med ordets hjälp vill synliggöra det osynliga och få oss att förnimma det glömda".

Några tidigare mottagare:
1949 Stig Sjödin, Axel Strindberg
1996 Henning Mankell
2001 Anna-Clara Tidholm ochThomas Tidholm
2002 Göran Greider
2003 Agneta Elers-Jarleman
2005 Mats Berggren
2007 Åsa Linderborg

 


2008-09-25

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.