Gå till innehåll

Smält fram designdrömmar

  • Fredag, 30 maj 2008

För 2000 år sedan kom människan på att glas kunde smältas och formas till vackra och praktiska föremål. Ett par årtusende senare återupptäcks kunskapen och sprider sig snabbt till konstintresserade och andra nyfikna. På ABF Malmö leder Jenny Ekström kurser i en "ny" hantverkstradition, glasfusing. - Ingenting är en slump, säger hon och skrattar när jag frågar hur det kommer sig att hon leder kurser i glasfusing.

Glasfusing kommer av engelskans fuse, att smälta, och är en teknik där man smälter samman olika lager av glas. Nybörjare får först träna sig att skära i vanligt fönsterglas för att sedan skära i det glas som används i glasfusing.

Jenny Ekström berättar att de använder "system 96", ett mjukt glas som är lätt att skära i. Glas är ett tacksamt material att arbeta med som klarar att smältas om flera gånger. Efter färgval och skärning bränns glaset i en ugn på 820 grader i ett dygn. Därefter är det dags för formning eller att slumpa som det också kallas.

- Jag lägger stor vikt vid det praktiska och lite mindre vid det teoretiska. Redan efter andra gången får man en färdig produkt. Svårigheten ligger i att kombinera rätt färger så att det blir vackert. Men glas är ett mycket förlåtande material. Alla arbetar efter sin förmåga, är det någon som har svaga händer finns det skärare med enklare grepp att använda. Jag har haft deltagare från 9 år till 84 år, så alla kan verkligen delta.

Jenny betraktar det som en livsstil att vara cirkelledare. En stor del av intresset kommer hemifrån med en mamma som lett studiecirklar i vävning under många år. För Jenny började det med kurser i keramik som väckte intresset att lära sig mer vilket ledde till högre studier i keramik och senare även glas. Efter några år startade hon en egen keramikverkstad och började även som glaslärare.
- Cirkelledare handlar om att ge av sig själv och vara generös med det man gör. För mig innebär det ganska mycket extraarbete utöver kurstillfällena. Samtidigt så blir jag kolugn när jag kommer till cirkeln, fast jag springer omkring hela tiden.

Kurserna hålls i det nya ABF-huset på Porslinsgatan i Malmö. Jenny hoppas att huset växer till ett hantverkscenter som kan inspirera till samarbete. Ett bra exempel är ett par deltagare som kombinerar sina kunskaper i silversmide med glasfusning eller varför inte tillverka pärlor och kombinera med stickning eller sömnad?

En av cirkeldeltagarna är Eva.
- En väninna berättade att hon gick en glaskurs, så jag gick in på ABFs hemsida och hittade galsfusing i Malmö. Jag hade aldrig provat att arbeta med glas tidigare men det verkade spännande och nu tycker jag det är så himla roligt med skapandet och att se saker växa fram.

Nuförtiden ger Eva ett smycke av glas istället för en blomma när hon går bort, även om de flesta vännerna börjar få rätt fullt på hyllorna. Nyfikenheten blev till ett intresse, Eva och några väninnor skulle vilja köpa en glasugn ihop men har inte hittat någon billig lokal som passar.
- Men det är en dröm som vi pratar om varje gång vi ses, säger hon.

- Testa glasfusing skulle jag vilja säga till dem som är intresserade. Ett plus är att det inte är lika kladdigt som keramik, säger hon och skrattar.

_______________________

Beställ boken "Glasfusing" av Janette Skogshus från Bilda förlag, klicka på länken nedan.

Hitta fler cirklar om galsfusing, klicka på länken nedan.

Glasfusing finns på en rad orter men de flesta cirklar har redan startat. Hittar du ingen cirkel där du bor och är intresserad av att lära dig glasfusing till hösten kontakta ABF på din ort, klicka på länken nedan.

Elin Trygg

2008-05-30

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.