Gå till innehåll

Förverkliga dina filmdrömmar

  • Måndag, 9 februari 2009

Drömmer du om att bli filmregissör, eller om att göra en musikvideo med ditt band? Om att bli video jockey? Vill du lära dig att skriva egna manus, hantera en kamera och klippa? Hos ABF kan du förverkliga dina filmidéer.

Kanske vill du börja med att prova på? Under våren kommer olika workshops i filmskapande att hållas i Göteborg, där alla är välkomna att delta. Och i Stockholm startar en rad olika filmcirklar: bland annat om att skriva manus, redigera och göra dokumentärfilm. Även på andra orter erbjuder ABF cirklar i filmskapande. Klicka på länken under texten för att söka cirklar.

– Studiecirkeln är en bra form för att lära sig mer om filmskapande, men också för att komma igång med sitt arbete. Den funkar för såväl små som stora produktioner, säger Lars Wiberg, som är filmkonsulent och ansvarig för projektet DIY Film (Do it your self) på ABF Göteborg.

Om du vill kan du och dina vänner också starta en cirkel själva, och få hjälp på vägen av ABF, bland annat med produktionspengar. I både Göteborg och Stockholm har ABF filmstudios, där man kan få handledning och där det går bra att boka tid för redigering. Det är också möjligt att låna kamerautrustning.

– Olika grupper har startat cirklar med målet att skapa film – band som velat göra musikvideos, filmkollektiv, men även andra som fått en idé om att göra en film, säger Lars Wiberg.

För Marina Andersson, en av deltagarna i ABFs filmverksamhet i Göteborg, började det precis så.

– Jag ville göra en dokumentärfilm, och jag hade en massa idéer i huvudet, säger hon. ABF visade mig hur jag kunde förverkliga mina idéer.

Kontakten med ABF ledde till att hon startade tre cirklar i filmskapande tillsammans med andra. En om att skriva filmmanus, en om att göra dokumentärfilm och en om att redigera film.

– Vi ville lära oss mer om filmens värld, och vi startade cirklar om sådant vi kände att vi behövde mer kunskap om, säger Marina Andersson.

Nu är Marina i full gång med att göra en dokumentärfilm om modersmålets betydelse för barn – en film om identitetsuppfattning och hur det är att växa upp i familjer med två språk. Hon och hennes kollegor har redan sju timmar filmat material. Och hon hoppas att SVT ska bli intresserade av filmen

– Det är mitt mål, säger Marina. Och jag tror det är möjligt!

-------------------------------------------------------------------------

Vad är DIY film? DIY står för ”do it your self”, gör det själv. Tanken är att alla kan göra film, bara man får tillgång till utrustning, hjälp med handledning och möjlighet att bygga kunskap tillsammans med andra. Till skillnad från traditionellt filmskapande saknas hierarkierna och den strikta uppdelningen i olika roller. Läs mer om DIY film under länken nedan.


Kent Werne

2009-02-09

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.