Gå till innehåll

Sälj hela skiten! - hett seminarium i ABFs monter på bokmässan

  • Fredag, 25 september 2009

- Vi har märkt ett väldigt starkt intresse på sista tiden för privatiseringsfrågor. Häromdagen kom nästan 100 personer till ABF-huset i Stockholm för att debattera.

Det berättar Peter Gustavsson och Kent Werne på sitt miniseminarium i ABFs monter som just handlar om den stora privatiseringsvåg som är på väg att rasera den gemensamma välfärden. Tillsammans är de ute på Sverigeturné med sin bok "Sälj hela skiten!".

- Vi försöker att ta ett samlat grepp kring hela privatiseringsvågen. Det är annars väldigt lätt att det blir små separata delar så att vi inte ser helheten, vad som håller på att hända med vårt välfärdssystem, säger Kent Werne.

Avstamp tar boken i decennieskiftet 1989/90 då privatiseringarna tar ett jättekliv. Under krisens 90-tal kom många privata reformer som byggts på undan för undan. Sedan Fredrik Reinfeldt kom till makten 2006 har den andra stora vågen tagit fart med apoteks- och tågutförsäljning samtidigt som också Banverket eventuellt privatiseras
- Jag hoppas att de rödgröna om de kommer till makten återtar stoltheten över den svenska välfärden istället för att fortsätta att rasera, säger Peter Gustavsson.

Han tror att det var bristande självförtroende hos socialdemokraterna som fick dem att fortsätta privatiseringsvågen förra gången. Socialdemokraterna har varit osäkra ett tag och inte vågat tro på sina egna idéer, menar Peter som själv är sosse.
- Många privatiseringsivrare menade att offentlig verksamhet var en hösäck som borde bli effektivare, säger Kent Werne. I själva verket har det visat sig att det ofta varit tvärtom; de privata vårdalternativen har dragits med fler problem.

England, Norge och Frankrike är exempel på länder som har börjat ta tillbaka verksamhet som järnvägar och vattenförsörjning.

Nästa anhalt för Kent Wernes och Peter Gustavssons föreläsningsturné är Jönköping.

Helene Oljons

2009-09-25

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.