Gå till innehåll

Sommarfin med personliga silversmycken

  • Måndag, 18 maj 2009

Vill du designa och skapa dina egna silversmycken? Lära dig hur du klipper, sågar och formar silver? Gå en kurs eller studiecirkel i silversmide och gör personliga smycken som passar till både vardag och fest. – I början är det ofta omvälvande att se hur bilden från skissen skapas, böjs och sammanfogas till ett färdigt smycke som verkligen ser snyggt ut, säger cirkelledaren Adrian Carlsson.

Alexandra Bohwalli brukar testa en sysselsättning varje termin för att prova på något nytt och kreativt. Hon blev inspirerad av utbudet på ABFs hemsida och fick upp ögonen för en silversmideskurs i Stockholm.
– Känslan av att vara klar med någonting som har skapats från grunden är väldigt tillfredställande. Att jag från en abstrakt idé slutligen kan göra sista putsningen av silvret och se ett färdigt smycke som går att använda. Då känner man sig otroligt nöjd, säger Alexandra Bohwalli.

Att kliva in i den lilla silververkstaden nära Reimersholme i Stockholm känns som att komma till en tomteverkstad. Cirkeldeltagarna arbetar koncentrerat i det dunkla ljuset samtidigt som ledaren Adrian Carlsson stressar omkring för att hjälpa alla att bli färdiga med sina smycken.
– Stämningen är alltid intim och bra. Alla är inne i sina projekt men kan samtidigt snegla över axeln och få ny inspiration från den som jobbar bredvid. Alla delar med sig av sina idéer vilket gör att alla utvecklas hela tiden. De flesta säger att de lämnar kursen med mer inspiration och idéer, säger Adrian Carlsson som har lett smidescirklar i sex år.

Kursen börjar med att deltagarna pratar allmänt om sina idéer och viker pappersmodeller för att åskådliggöra det färdiga resultatet. Så långt det är möjligt skissar man på smycket för att slutligen börja det riktiga hantverket. Silver är väldigt formbart vilket gör det lätt att arbeta med även för den som provar för första gången .
– Silversmideskursen passar alla. Du behöver inte vara kreativ eller designer, utan kan lika gärna vara nybörjare med tummen mitt i handen. Jag brukar beskriva upplevelsen som att åka skidor, det spelar ingen roll om du är nybörjare eller Ingemar Stenmark, det är ändå spännande, säger Adrian Carlsson.

Silversmide kräver mycket individuell ledartid. Därför är det få deltagare i cirklarna så att alla får den hjälp som behövs. Cirklarna är populära och man bör vara ute i god tid för att säkra en plats.

Nedan hittar du de silversmideskurser som startar i vår och sommar. Kontakta ABF där du bor för information om höstens utbud på din ort, klicka på länkarna.

Daniel Söderberg

2009-05-18

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.