Gå till innehåll

Botkyrkabonaden hängs i Hallunda

  • Måndag, 18 december 2006

På tisdag invigs Botkyrkabonaden i Folkets Hus i Hallunda, där det ska hänga permanent. Under året har tvåhundra kvinnor och män, med olika bakgrund och ålder, samlats för att forma sin bild av Botkyrka 2006 textilt. Nu har drygt hundra av bilderna sammanställts till ett konstverk i monumentalformat.

Botkyrka är i högsta grad en mångkulturell kommun med människor från olika delar av Sverige och övriga världen. I projektet Botkyrkabonaden speglas därför hembygden på väldigt olika vis. Många betonar i sina bilder mångfalden och naturen, det vackra i livet, oavsett boende i miljonprogram i norra eller på landsbygden i södra Botkyrka. Projektets deltagare har själva formgett och broderat sina bilder samtidigt som helheten letts av en textilkonstnär och pedagog, berättar Johan Wennerstrand, en av de två projektledarna i ABF Botkyrka-Salem.
- Vårt mål var ett verk med konstnärlig höjd som håller att hänga i 30 år. Det fick vi. Men vi fick också ett par hundra engagerade deltagare som vill fortsätta att arbeta textilt och uttrycka sig tillsammans, säger Johan Wennerstrand.

- Kraften och engagemanget för hembygden är fantastisk. Deltagarna har visat vad textilkonsten av idag är och kan vara för framtiden, säger Susan Bergkvist, också projektledare. Vilja att dela med sig av sin kunskap och lära av andras och därmed utveckla sig själv och sitt skapande har genomsyrat arbetet. Vi tror att vi på detta sätt skapat förutsättningar för ny kreativitet och nya möten.

Bakom projektet Botkyrkabonaden står ABF Botkyrka-Salem, Mångkulturellt centrum i Fittja och Folkets Hus Hallunda, som alla tre på olika sätt har bidragit till projektets utformning.
- Vi upptäckte att det var viktigt att skapa en bred förankring lokalt i detta arbete och att utnyttja olika aktörers kompetens, säger Johan Wennerstrand.

På tisdag hängs Botkyrkabonaden permanent i Folkets hus i Hallunda. Invigningen sker i samband med kommunfullmäktiges sammanträde.


Fakta
Botkyrkabonaden är vision om framtidens textilkonst. Mångfalden som deltagarna representerar, skapar förutsättning för teknikutveckling och bonaden blir därför en bild av hur textilkonsten i Sverige och internationellt kan se ut i framtiden. Ett 50-tal av de broderade bilderna ingick i Nordiska Museets utställning Sommarslöjd 2006.

2006-12-18

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.