Gå till innehåll

Fler än 10 000 har skrivit på om fritt museum

  • Fredag, 27 oktober 2006

På bara tre dagar har över 10 000 personer skrivit under ABFs upprop för Fritt museum. Siffran gäller endast antalet underskrifter på själva webbplatsen frittmuseum.se. Utöver det samlas det in namnunderskrifter på namnlistor runt om i hela landet. – Jag har aldrig varit med om en större respons. Att ta bort de fria entréerna är inte bara borgerligt, det är korkat också, säger ABFs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

I lördags startades kampanjen med att Karl-Petter Thorwaldsson samlade in namn utanför Moderna museet i Stockholm tillsammans med Marita Ulvskog och Pär Nuder, tidigare socialdemokratiska kulturministrar. I Göteborg fanns Leif Pagrotsky på plats utanför Världskulturmuseet. Uppropet pågår fram till jul, med namninsamlingar utanför flera statliga museer varje helg. Efter kampanjens slut lämnas namnlistorna till kulturministern.

– Vi ska göra den nya kulturministern ordentligt uppmärksam på att detta är emot folkviljan, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ABFs ordförande.

Med kampanjen ”Fritt museum!” vill ABF värna om den kulturella allemansrätten som de statliga museerna och de allmänna biblioteken är en del av.

– Det är väldigt sällan som politiken förmår att bryta klassmönster i kulturen. Klassmönstren i kulturkonsumtionen är stabila och att hitta en ny publik är mycket svårt. Det har museerna lyckats med i och med att inträdet togs bort, säger han.

I helgen kommer ABF och socialdemokraterna att finnas utanför Moderna museet i Stockholm igen för att samla in namn.

Dag: Lördagen den 28 oktober
Tid: 12.00–14.00

Välkommen!

2006-10-27:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.