Gå till innehåll

Reinfeldt angriper kulturens allemansrätt

  • Tisdag, 5 september 2006

Moderaterna vill ge kommunerna rätt att stänga biblioteken. Det är ett angrepp på den kulturella allemansrätt som vi kan vara så stolta över i Sverige, säger Elsie Bäcklund Sandberg, förbundssekreterare på ABF, Arbetarnas Bildningsförbund.

I söndagens partiledarutfrågning i Sveriges Television gav moderaternas Fredrik Reinfeldt klart besked om folkbibliotekens framtid i alliansens Sverige. Reinfeldt vill slopa tvånget för kommunerna att ha ett bibliotek, för att minska centralstyrningen. Detta innebär att många svenska kommuner i en snar framtid kan bli helt utan folkbibliotek – ett fruktansvärt slag för svensk kultur, menar Elsie Bäcklund Sandberg, förbundssekreterare i Arbetarnas Bildningsförbund.
– Biblioteken som finns i allmänhetens tjänst är kulturens allemansrätt. Vi måste slå vakt om biblioteken där människor kan läsa böcker och tidningar avgiftsfritt, säger hon.

Elsie Bäcklund Sandberg vill också framhålla bibliotekens roll som en offentlig mötesplats, en kommersialismens frizon, där människor bildar sig, diskuterar och lyssnar på föreläsningar.
– Reindfeldt vill tysta det offentliga samtalet. Det här är en del av en tydlig politik där man bit för bit tar bort förutsättningarna för att alla ska kunna delta i detta samtal, säger Elsie Bäcklund Sandberg.

Hon menar att moderaternas planer är ett angrepp på den generella välfärden, där tillgången till bibliotek är en viktig del.
– ABF var i början av 1900-talet med om att bygga upp egna bibliotek som senare övergick till att bli kommunernas folkbibliotek. Folkbiblioteken har varit, och är fortfarande, en viktig grund i demokratibygget, säger Elsie Bäcklund Sandberg.

Hon konstaterar att söndagens partiledarutfrågning visar att det går att lita även på de nya moderaterna.
– Man kan lita på att de alltid slår emot de svaga i samhället! Men delar de andra partierna i alliansen moderaternas ståndpunkt i biblioteksfrågan? Det är en viktig fråga att få besvarad före valet.

2006-09-05

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.