Gå till innehåll

ABF samlar unga eldsjälar till nationellt forum

  • Torsdag, 20 september 2007

”Speed-dating för kulturföreningar”, ”Att brinna utan att bränna ut sig” och ”Vårdcentral för sjuka idéer”. På forum:ung i september möts unga från 80 organisationer/föreningar/nätverk för en helg med seminarier, workshops, filmvisning och skön musik. Ett arrangemang dit allmänheten också är välkommen. – Det här är folkbildning för oss. Inga färdigpaketerade lösningar. Bara en massa engagerade unga människor, och en möjlighet att inspireras av allt från politik till kultur, säger Thor Rutgersson, ABFs ungdomsnätverk.

Med över 110 programpunkter om allt från kultur till politik är forum:ung! den optimala plattformen för unga människor som vill skapa någonting – vare sig det är med musik, teater och dans eller som aktiv i en fackförening eller i ett politiskt parti.
– I snart hundra år har ABF kämpat för människors rätt till bildning, kunskap och kultur. Men 2007 finns fortfarande oacceptabla orättvisor i vårt svenska samhälle – osynliga maktstrukturer som hindrar vissa grupper av människor från att komma till tals, att vara med och påverka, säger Thor Rutgersson.

En grupp som sällan klassas som marginaliserad, men som i vissa avseenden är det, är ungdomar.
– Många skulle hävda att ungdomar är normen – titta bara på TV-reklamen och diverse produktlanseringar och kampanjer. Men ett faktum som ofta faller bort är att mycket av det här – målgruppsinriktade satsningar på ungdomar – är skapade ovanifrån. ABF vill inte arbeta så, säger Thor Rutgersson.

Därför arbetar ABF utifrån ett Do It Yourself-koncept. Samtidigt är det viktigt att samarbeta och bygga nätverk. Med mottot Gör det själv – tillsammans! lanserar vi forum:ung! 2007 – ett nationellt forum för ungdomar, utan pekpinnar ovanifrån. De olika programpunkterna kommer direkt från ungdomarna själva. Över 80 olika organisationer/föreningar/nätverk/grupper bestående av ungdomar medverkar för att göra forum:ung! till en mötesplats på gräsrotsnivå.

Fakta om forum:ung!
forum:ung! 2007 är öppet för alla, men målgruppen är ungdomar i åldrarna 15–30. Forumet omfattar workshops, föreläsningar, seminarier, konserter, teaterföreställningar, debatter, dans, scenkonst, utställningar, diskussioner och öppna forum om allt från global solidaritet till queerteori.
Beställ program från annaklara.matthiesen@abf.se

Plats och tid
29-30 september, 10:00-17:00 (kvällsaktiviteter fram till 21:30 på lördagen)
ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

2007-09-20

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.