Gå till innehåll

ABF startar Klimatskola i hela Sverige!

  • Tisdag, 21 augusti 2007

I september startar ABFs Klimatskola på en rad orter runt om i landet. Intresset för miljöfrågor har växt under de senaste åren, men många vet fortfarande alltför lite om vilka förändringar som krävs för att rädda vår planet. – Vi behöver mer kunskap om hur allt hänger ihop. Både för att ändra vår livsstil, men också för att påverka våra politiker, säger Elsie Bäcklund Sandberg, ABFs förbundssekreterare.

Den globala uppvärmningen är en gigantisk utmaning. Klimatförändringarna kan hejdas, men det kräver en radikal förändring av vår livsstil. Trots all information i tidningar, böcker och på Internet vet vi fortfarande för lite om klimatfrågan. Förändrade attityder och handlingsmönster kräver mer än tipslistor.
– ABFs Klimatskola är ett första steg på vägen. Med Klimatskolan vill vi ge deltagaren insikter, mod och kraft att påverka både sin egen livssituation och samhället i stort, säger Elsie Bäcklund Sandberg.

Studieförbunden har deltagit i många folkbildande kampanjer under de senaste hundra åren. Demokraticirklar i början av 1900-talet lade grunden för vårt demokratiska samhälle, andra exempel är folkbildningssatsningarna inför folkomröstningen om kärnkraft 1980, EMU-folkomröstningen 2004 och vår nuvarande satsning på ett kunskapslyft om datorer och Internet.
– Studiecirkeln är fortfarande efter hundra år vårt vassaste verktyg. Det är ju genom samtal och diskussion med andra som ny kunskap växer fram, som sedan kan omsättas i handling, konstaterar Elsie Bäcklund Sandberg.


Fakta om Klimatskolan
Studiematerialet ”Klimatet är ditt” visar på vilka vägval vi står inför, och fungerar som en bra kunskapsbank. Där finns också tips på hur man som individ kan bidra till en mer hållbar utveckling, och förslag på hur man kan engagera sig för att påverka politiken. I varje kapitel finns det dessutom frågor som öppnar för diskussion i studiecirkeln.

 2007-08-21

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.