Gå till innehåll

ABF startar studiecirklar för unga med utvecklingsstörning

  • Onsdag, 3 oktober 2007

Personer med en utvecklingsstörning har samma behov som alla andra i samhället att kunna gå en studiecirkel. Därför gör ABF i höst en nysatsning på unga och vuxna med utvecklingsstörning. – Alla har rätt till ett livslångt lärande, säger Anne Stringberg, ansvarig för handikappfrågor på ABF.

Under 70-talet arrangerade ABF omkring 175 000 timmar för personer med utvecklingsstörning, därefter har verksamheten sjunkit betydligt. Nu satsar ABF på att utveckla en större verksamhet för målgruppen, som har lika stort behov som övriga samhället att lära sig nya saker.
– Det kan handla om att lära sig laga mat, spela ett instrument eller att delta i en medieverkstad där man får lära sig ett sätt att påverka i samhället, säger Anne Stringberg.

Satsningen innehåller bland annat inspirationsmaterialet ”Tillit & tålamod” för verksamhetsansvariga och cirkelledare på ABF, en dvd med inspirerande exempel från ABFs verksamhet för personer med utvecklingsstörning. Under hösten utbildas även ett trettiotal cirkelledare från olika delar av landet. Flera av ABFs studiematerial ska också anpassas för att bättre passa målgruppens behov, till exempel ABFs Hälsoskola.
– Jag hoppas att alla som vill får möjlighet att delta i vår verksamhet. Det här är en grupp som generellt sett är svår att nå, eftersom de sällan läser våra studieprogram, säger Eva-Lena Linde, som just nu reser runt i landet för att lansera satsningen inom ABF.


Fakta om ”Tillit & tålamod”
Studiematerialet ”Tillit & tålamod” består av en dvd med inspirerande exempel från ABFs verksamhet med personer med utvecklingsstörning, samt ett informationshäfte med texter om reportagen och en pedagogisk guide till hur materialet kan användas. Studiematerialet vänder sig till cirkelledare inom ABF.

För mer information kontakta
Anne Stringberg, ansvarig för handikappfrågor på ABF: 070-571 30 53
Eva-Lena Linde, ABF: 070-654 87 33

 

2007-10-03

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.