Gå till innehåll

En bok för alla hotat

  • Torsdag, 21 juni 2007

Styrelsen för En bok för alla fick på onsdagen beskedet från Kulturdepartementet att regeringen drar in hela stödet till förlaget 2008. Regeringen har tidigare aviserat att stödet till vuxenutgivningen skulle tas bort. – Jag är verkligen bestört. Gårdagens besked om att även stödet till utgivning av barnlitteratur försvinner är mycket förvånande, säger ABFs förbundssekreterare Elsie Bäcklund Sandberg.

Regeringens beslut kommer dagen efter att Folkpartiet redovisat sitt nya kulturpolitiska programförslag som bland annat understryker att det statliga litteraturstödet ska stärkas.
– Är regeringens besked förankrat hos allianspartierna eller är det moderaternas eget ställningstagande, frågar sig Elsie Bäcklund Sandberg.

Regeringsbeslutet kommer att få allvarliga konsekvenser för En bok för alla och hotar dess överlevnad. Förlaget bildades 1976 efter ett beslut i riksdagen och har till uppdrag att ge ut kvalitetslitteratur till lågt pris. Sedan 1980 omfattar utgivningen även barn- och ungdomsböcker.

På tisdag, den 26 juni, sammanträder styrelsen för En bok för alla, där Elsie Bäcklund Sandberg ingår, för att diskutera konsekvenserna av det nya ekonomiska läget.


2007-06-21

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.