Gå till innehåll

ABF satsar på kunskapslyft i vardagsekonomi

  • Måndag, 11 februari 2008

I vår startar ABF studiecirkeln ”Pengar för livet!”. Med den satsningen tar Arbetarnas Bildningsförbund, ABF, ett helhetsgrepp om vardagsekonomi kopplat till hälsa och grundläggande värderingar. – Vi ser att behovet är starkt. I dag krävs det att privatpersoner tar ett allt större ansvar för sin egen ekonomi, säger Elsie Bäcklund Sandberg, ABFs förbundssekreterare.

Under de senaste åren har varje enskild person i Sverige tvingats ta ett större eget ansvar för sin ekonomi genom att själva välja t ex pensionsfond, sparform eller elleverantör. Detta ökar kraven på att bilda sig en uppfattning och göra genomtänkta val.
– Det är inte alltid lätt att förstå alla ekonomiska samband och veta hur man ska välja. Dessutom är det allt fler i Sverige som får problem med sin privatekonomi och till exempel hamnar i ”lyxfällan”. De får betalningsanmärkningar och kronofogden efter sig. Vi vill ge kunskap och underlag till alla dem som inte har läst ekonomi på högskolan, konstaterar Elsie Bäcklund Sandberg.

Studieförbundet ABF har sedan 1970-talet haft studiecirklar i enskilda ekonomiska frågor, bland annat i samarbete med UR och Föreningssparbanken, men med studiecirkeln ”Pengar för livet!” tar ABF ett helhetsgrepp där man bland annat fokuserar på relationen mellan grundläggande värderingar och de ekonomiska val man gör. Vill jag leva klimatsmart bör det påverka valet av elleverantör, bil och matvaror. Tycker jag att det viktigaste är att få en tryggad pension gör jag kanske andra val.
ABFs satsning ligger också i linje med regeringens och Finansinspektionens uppfattning att det borde startas en finansiell folkbildningskampanj i Sverige. ABF har materialet klart och vi planerar att dra igång verksamheten runt om i landet redan nu i februari. Studiecirkeln, den lilla gruppen, är optimal för kollektivt lärande och ett av folkbildningens vassaste verktyg.

Fakta om Pengar för livet
Studiematerialet ”Pengar för livet” visar på vilka vägval vi står inför, och fungerar som en bra kunskapsbank

 

2008-02-11

Mer om Pengar för livet! 

 


 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.