Gå till innehåll

Peter Birro får ABFs litteraturstipendium 2008

  • Torsdag, 25 september 2008

Dramatikern, poeten och författaren Peter Birro får ABFs litteraturstipendium 2008. Stipendiet delas ut av ABFs förbundssekreterare Annika Nilsson på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg den 25 september klockan 13.00.

Birro har främst i form av TV-serier, men även i poesi och litteratur bjudit på hisnande roliga och djupt berörande berättelser.

ABF har sedan 1949, med undantag av något år, delat ut stipendiet till ”författare som med ordets hjälp vill synliggöra det osynliga och få oss att förnimma det glömda”.

- Jag hoppar i regnpölarna så det skvätter av glädje, säger Peter Birro i Göteborg när han får reda på att han tilldelats ABFs litteraturstipendium på 20 000 kronor. Jag är förvånad, men också oerhört glad och stolt.

Peter Birro blir ännu gladare när han får juryns motivering uppläst för sig.

- Det är den vackraste formulering jag någonsin fått om mitt arbete, säger han.

”Peter Birro tilldelas ABFs litteraturstipendium 2008 för sina skildringar av utanförskapet i det svenska samhället. Det är spännande och mustiga berättelser om dem som befinner sig längst ner på samhällsstegen, människor som trots att de lever i ett yttre och inre kaos får behålla sin värdighet.

Peter Birro är både politisk och poetisk. Med svart och desperat humor visar han hur många i Sverige lever. Birro är trovärdig och solidarisk gentemot sina karaktärer som han skildrar med respekt och ömhet, bland annat i de oförglömliga TV-serierna Hammarkullen (1997), Det nya landet (2000) och Upp till kamp (2007).

Serien om Hammarkullen följer en brokig skara människor bosatta i den göteborgska förorten. Birro baserar dem och deras liv på egna erfarenheter av sin uppväxt i samma område.

Upp till kamp handlar om fyra ungdomars liv i Göteborg under perioden 1965-1976. Teman är bland annat vänsterrörelsen, varvsnedläggningen, narkotikaproblem och musiken under perioden. Upp till kamp är både politisk och poetisk. Birros manus om de fyra vännerna är stilsäkert, tonträffen när det gäller tidsandan vittnar om en särpräglad lyhördhet.

I höst har sista delen av Peter Birros trilogi premiär på Elverket, en av Dramatens scener i Stockolm; Den ömhet jag är värd. Den utgör fortsättningen på hans tidigare Dramatenproduktioner Arbetarklassens sista hjältar och Neil Armstrong var aldrig på månen.

Den 26 september 2008 är det premiär på Den ömhet jag är värd och ABF tycker att Peter Birro är värd den ömhet och kärlek som gjort det till så starka upplevelser att ta plats i teatersalongen eller TV-soffan när en av Birros uppsättningar spelas.”

Välkomna till stipendieutdelningen!

2008-09-25

Läs också: 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.