Gå till innehåll

Suzanne Osten, Margareta Garpe och Gunnar Edander får Moa-stipendiet

  • Onsdag, 30 januari 2008

Dramatikerna Suzanne Osten och Margareta Garpe och kompositören Gunnar Edander får Moa-stipendiet för sina starka skildringar av kvinnors liv och leverne.

ABF, Arbetarnas Bildningsförbund, och sällskapet Moas vänner delar årligen ut ett stipendium till författare som skrivit och verkat i Moa Martinssons anda. I år valdes Suzanne Osten, Margareta Garpe och Gunnar Edander.
2007 års Moa-stipendium delas ut på ABF-huset i Stockholm av ABFs förbundssekreterare Elsie Bäcklund Sandberg. Moa-stipediet är på 20 000 kronor.

Juryns motivering:
"Kan vi, vill vi, törs vi? Ja, vi kan, vi vill, vi törs! Så började och slutade trions teateruppsättning Jösses flickor – befrielsen är nära, en teateruppsättning som inspirerade nära 100 000 människor som såg den under mitten av 1970-talet. Det var politisk teater när den var som bäst.

Osten och Garpe intervjuade kvinnosakspionjärer i svenska Kvinnors Vänsterförbund och gjorde research i kvinnohistoriska arkivets material från den kvinnliga medborgarskolan på Fogelstad, där också Moa Martinsson gick i slutet av 1920-talet. Osten och Garpe gjorde upp med kvinnorörelsens historielöshet och visade fram politiskt aktiva kvinnor från olika klasser som förmödrar.

Trion Osten – Garpe – Edander har oförtrutet fortsatt att med pjäser, filmer och tonsättningar möta människor, inte minst kvinnor och barn i deras vardag. Genom sin kulturella gärning skapar de nya begrepp för politiken, utifrån den personliga erfarenhetens kollektiva sprängkraft., helt i Moa Martinssons anda. Därför tilldelas de 2007 års Moastipendium."

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 augusti 2010.