Gå till innehåll

Dibis

DiBiS Hamrångebygden ger nytt liv åt gamla bilder. I vårt projekt offentliggörs en enorm kulturskatt med hjälp av modern teknik.

Utspridda svartvita fotografier

Vi tar fasta på kulturhistoriska värden. DiBiS Hamrångebygden är ett digitalt bildprojekt som drivs av ABF Gästrikebygden. I samarbete med föreningen DiBiS Söderhamn offentliggör vi en kulturhistorisk skatt som idag ligger dolt förvarad i arkiv och förråd runt om i vår kommun.

Syftet med vårt projekt är att säkra historiskt intressanta bilder för framtiden och göra dem tillgängliga för såväl forskning som för det allmänna intresset.

Till oss inlämnar privatpersoner, föreningar och företag från upptagningsområdet Gävle kommun svartvitt bildmaterial för digitalisering. Det kan vara glasplåtar eller negativ som beroende av framkallningsteknik och förvaring sakta bryts ner av ålder eller papperskopior som också har en begränsad livslängd.

Ett tiotal personer är idag engagerade i arbetet med att i hög kvalité scanna in bildmaterialet och ta bort skador som tillkommit under årens lopp. När bilderna digitaliserats läggs de upp på i en lågupplöst version på internet i DiBiS gemensamma databas innan bildmaterialet återlämnas till sina ägare i bibehållet skick.

I den omfattande bildbanken på www.dibis.se finns idag närmare 150 000 svartvita bilder från Söderhamn, Bollnäs, Ovanåker och Gävle kommun. Bildmotiven sträcker sig från tiden 1850 och framåt, en fantastisk dokumentation.

För att göra bilderna mer historisk intressanta försöker vi fånga in så mycket fakta som möjligt om motiven. Vi för dialog med grupper av människor för att se om de kan minnas namn på människor och platser. Vi säkerställer information genom historisk efterforskning i kyrkböcker, referenslitteratur och i digital media.  

I vår bilddatabas finns även ett flertal bilder vi inte vet mycket om och där kan också du hjälpa till. Under varje enskild bild i de olika samlingarna finns möjlighet att lämna information. Känner du till något om någon bild i någon av våra samlingar: vem som var fotograf, var bilden är tagen, vem bilden föreställer eller när bilden togs? Tveka inte, skriv till oss.

Vår bilddatabas är öppen för alla, du kan helt kostnadsfritt söka bland de lågupplösta bilderna i databasen. Är du, privat eller av yrkesmässiga skäl, intresserad av att få tillgång till högupplösta bilder så hjälper vi till att förmedla kontakt till bildägaren.


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 17 juni 2016.

DIBIS

Fyren Norrsundet
Kvistholmsvägen 21
817 30 NORRSUNDET

Kontaktinformation

Ulrica Källström