Gå till innehåll

Ett besök på Alu Marma

Jag heter Brittmari och jobbar administrativt på kontoret i Hudiksvall, här kommer ett litet reportage från ett besök jag gjorde på Alu Marma.

Jag jobbar mest som administratör och har min arbetsplats i Hudiksvall, Marma (som det ofta kallas kollegor emellan) är ett för mig lite okänt ställe. Där finns en loppis som jag besökt några gånger och jag hör talas om det på olika personalsammankomster men sen vet jag inte så mycket mer.

Måndag den 4 februari begav jag mig alltså söderut för att besöka vår största miljöåtervinning – nämligen Alu-Marma i Söderhamn. En verksamhet som är ett biståndsprojekt som drivs i samarbete mellan ABF Hälsingekusten och Arbetsförmedlingen i Söderhamn. Projektet har pågått sedan 1993 och i år firar man 20 år!

Jag ville se hur man jobbar, träffa människorna där och försöka förstå hur det funkar. Och nu vet jag mer – tänkte jag skulle dela med mig av min dag till Er.

Marma tar emot det som man inte vill ha eller behöver längre – både företag, institutioner och privatpersoner skänker saker och kläder. 

 

Marmabilen litenI söderhamn med om nejd hämtar man upp materialmed den lilla lastbilen

Säckar med skänkta textilier

 Här hittade jag ett berg av säckar med kläder som väntar på att sorteras

 Alla kläder, leksaker, sjukvårdsartiklar, kontorsartiklar packas och skickas som bistånd. Övriga prylar säljs i loppisen och den finansierar bl a frakterna. Kläder gås igenom och tvättas och/eller lagas efter behov. 

Klädsortering 2 Klädsortering 1

Torbjörn Norén, Susanne Söderkvist och Eva Jonsson sorterar textilier. Susanne och Torbjörn kläder och Eva håller mest i tyger, gardiner mm.

 I Syrummet lagas  dragkedjor, fållar, hål samt sys i knappar. Anette, Britt-Marie och Agneta tar hand om detta. Så här glad blir Anette när hon hittar knappar som passar!

Lagning av kläder

Sedan packas det i storleksordning i väl uppmärkta lådor så att man sedan kan fylla lastbilen med det som behövs just då i mottagarlandet.  

färdigpackade lådor


Eva-Britt Svensson packar upp prylar som skänkts. Kök, kontor, baby och sjukvård samt en del prydnadssaker skickar som bistånd.

Prylkartonger

Resten säljs i loppisen och för detta syfte prismärker och ställer Eva-Britt ut grejer. Det som är säsongsbetonat, som t ex jul och påsk saker, packas i särskilda lådor som man exponerar på temabord. Vid jul har man en julbasar och då är det tomtar, rött och grönt för hela slanten.
 

Prylsortering

 

En frakt gick iväg just när jag var och hälsade på. En mycket välpackad lastbild startade en lång resa till ett barnhem, åldringshem och familjer i Orga i Lettland. Vi hoppas få lite bilder från chauffören Ture när han återvänder.

Marmabilen på väg 

Till vänter syns den välpackade lastbilen som just ska starta sin färd mot Lettland. Till höger "Marmabilen" som utförd diverse transporter och framför de som hjälpt till att packa lastbilen.

 

Lastbilsmek
Lite mekande innan avfärd


 

Detta är så klart en mycket kort och faktafylld lite "rapport". Det händet mycket mellan de svarta osorterade säckarna och de packade och travade banankartongerna som sedan åker till de som behöver.

Mitt intryck efter detta korta besök är att det finns mycket glädje och medmännsklighet hos både de som jobbar där och hos de som är ledare för stället - Britt-Marie Augustsson och Monica Persson. Stämmningen är god och alla jobbar utfrån sina egan förutsättningar.

Man måste också imponeras av den mängd saker som skänks - möbler, hushållsgrejer, kläder, tyger, böcker mm mm kommer i en jämn ström in till Marma. Det är en underbar tanke att någon annan kan får glädje och nytta av sådan som här skulle kastas bort!

 


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 25 februari 2013.