Gå till innehåll

Mer än 50 års folkbildning

Läs om en cirkel som har träffats i stort sett varje vecka i mer än 60 år. Har vi ett rekord här?

338 år av folkbildning

I Hudiksvall finns sedan många år en grupp som träffas varje vecka för att belysa, diskutera och analysera olika samhällsfrågor. Gruppen består av Anna-Stina Gustavsson 82 år, Anna-Lisa Undén 89, Irmgard Poppe-Brandt 86 och Märta Östlin ”bara” 81! Till för bara några år sedan var man betydligt fler och även en man fick delta och han fick det hedervärda uppdraget att koka kaffe!  Men ålder och sjukdomar har gjort att man nu är en liten med ihärdig skara som träffas varje onsdag, till glädje både för dem och för oss som jobbar på ABF Hälsingekusten i Hudiksvall.

Anna-Lisa berättar att hon blev inbjuden av sin svärmor att börja i denna grupp i början av 50-talet sedan hon redan 1944 gått med i Konsumentgillet.  Det ger vid handen att denna cirkel måste ha pågått sedan 40-talet och det måste ju vara någon form av rekord?

Irmgard kom till gruppen 1976 men redan 1951 när hon kom till Gustavsberg var hon aktiv i Konsum som förtroendevald och gick cirklar där.

På 50-talet, när det inte fanns så många forum för kvinnor att träffas, var det mycket viktigt att det inte handlade om hur man vänder kragar eller annat traditionellt kvinnligt! Man diskuterade mycket om olika varor, kvaliteter och priser och på 60-talet motionerade man om oblekt toalettpapper och vann framgång med sin motion hos Gillet. Ett annat ämne var ”Hemmafrun byter yrke” – när kvinnorna började jobba utanför hemmet. Även idag är ämnena varierande, det kan handla om lokalhistoria, eller handlar det om apartheid i Afrika, skönlitteratur eller miljöfrågor. Stundtals går diskussionens vågor höga och ibland runga skrattet mellan väggarna

I anteckningarna från sista och avslutade möte för Konsumentgillet i Hudiksvall ser vi att Anna-Lisa Undén ledde mötet och hon nämns också som en av de äldsta  i gillet. Där nämns också Vadtorp som Arbetarrörelsens semesterhem och man berättar att det var mycket uppskattat av föreningens mammor.

Vi hoppas att våra kära vänner får fortsätta att träffas och prata och utvecklas och informera sig även i fortsättningen.


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 29 februari 2012.