Gå till innehåll

Arbetarkonst

Bildkonsten är en viktig form för att synliggöra arbetslivets villkor. Arbetarkonsten är en levande tradition, som alltid präglas av och präglar sin samtid. Den är som bäst när den är stolt över var den kommer ifrån, hoppfull om att samhället går att förändra och upplever sig som en del av en social rörelse.

Konsten i rörelsen - Handledning för den som vill studera och dokumentera arbetarkonst
Den här studiehandledningen vänder sig till alla som vill gräva fram och fördjupa sig i vår gemensamma konstskatt.

Den första delen ger råd och tips om hur man leder en grävcirkel. Den andra delen handlar om boken Fram träder arbetaren – Arbetarkonst och industrisamhällets bilder i Norden (Arbetarnas Kulturhistoriska Sällskap, 2009) som kan användas som studiematerial.

Ladda ner handledningen

Beställ boken "Fram träder arbetaren" genom ABFs webbutik

Ahlbäckdagarna
Ahlbäckdagarna i Smedjebacken är det enda årligt återkommande arrangemanget kring arbetarkonst. Dagarna arrangeras av Ahlbäckstiftelsen i samarbete med ABF Dala Finnmark och Smedjebackens kommun.

Förbundsexpeditionen uppmanar personer som jobbar med fackliga frågor och skapande verksamhet inom ABF, fackliga handledare i medlems- och förtroendemannautbildning, arbetsmiljö med mera att komma till Ahlbäckdagarna för att inspireras till att använda arbetarkonst som ett verktyg i det fackliga och folkbildande arbetet.

Läs mer om 2013 års Ahlbäckdagar, som genomfördes 20-21 september 2013
Ta del av programmet för dagarna


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 25 november 2013.

Fördjupa dina kunskaper

Kontaktperson

Peter Gustavsson