Gå till innehåll

Alexandra Coelho Ahndoril - ABFs litteraturstipendiat 2010

Den 23 september utdelade förbundssekreterare Annika Nilsson ABFs litteraturstipendium 2010 till Alexandra Coelho Ahndoril.

Alexandra Coelho Ahndoril tilldelas ABFs litteraturstipendium år 2010 för sin förnyelse av den klassiska arbetarlitteraturen genom sin mästerliga skildring av skräddaren och agitatorn August Palm. Coelho Ahndoril ställer den föräldralöse pojken August framför läsaren, låter oss följa med på hans långa resa fram till det möte i Lill-Jansskogen annandag jul 1881 som blev upptakten till svensk arbetarrörelses framgångssaga.
 
Mäster påminner oss om den gränslösa hungern, våldet, barnauktionerna, överhetssamhället, den politiska förföljelsen och den allestädes närvarande döden i ett av Europas allra fattigaste länder bara några generationer bort. Berättargreppet att låta den skönlitterära fantasin ge kött och blod åt ett skelett av kända biografiska fakta hjälper den moderna läsaren att relatera till människorna August och Johanna Palm och deras skam, plågor, kärlek, sexualitet, längtan, lycka och tvekan.
 
I en tid då alla människors lika värde återigen ifrågasätts är Mäster en påminnelse om de villkor vårt välfärdssamhälle växte fram ur.

Se utdelningen och det efterföljande samtalet på ABF Play


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 25 november 2013.