Gå till innehåll

Vems Europa?

Varför får inte EU och Europa mer plats i den svenska debatten? Det har vi också undrat. Många av de samhällsproblem som diskuteras i Sverige hänger ihop med problem och processer i Europa. Det kan handla om välfärd och arbetsvillkor; fattigdom och växande klyftor; migration och rasism; tillväxt och sysselsättning.

Därför har ABF, med stöd av Folkbildningsrådet, satt igång en studie- och informationssatsning på temat ”Vems Europa?”. Fokus ligger på makt, rättvisa och medborgerliga rättigheter. Vi hoppas att satsningen inspirerar till dialog och engagemang kring dessa frågor, att fler ger sig in i debatten och försöker påverka Europapolitiken.

Studiematerial på webben
”Vems Europa?” är ett webbaserat studiematerial som kan användas i studiecirklar, i utbildningar, i facklig och politisk kursverksamhet, och på folkhögskolor. Texterna finns att läsa på www.vemseuropa.se och kan laddas ner som PDF. Materialet består av 10 delar, med tillhörande diskussionsfrågor och länkar till intressanta sidor och artiklar. Det går att kommentera och diskutera texterna direkt på webben.

Det finns också en studiehandledning som fungerar som en guide för cirkelledare, kursledare och lärare. Den kan dessutom användas för att starta cirklar på nätet, varför inte på Facebook.

Klicka här för att komma vidare till cirkelmaterialet om "Vems Europa".

Reportage från debattens frontlinje
I satsningen ingår också tre högintressanta reportageböcker, där några av Sveriges främsta författare rapporterar från den europeiska debattens frontlinje. Rebecka Bohlin beskriver villkoren för migrantarbetare i "De osynliga", Björn Elmbrant skildrar eurokrisens följder i "Europas stålbad" och Magnus Linton djupdyker i högerextremismens följder i "De hatade".

Böckerna kan användas som fördjupning i studiecirklar, kurser och andra utbildningar. Författarna föreläser även på olika platser i landet.

Maila Atlas förlag för att beställa materialet – uppge koden ABF för att få specialpriset 60 kr/bok.

Klicka här för att läsa mer om reportageböckerna om "Vems Europa?".


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 25 november 2013.