Gå till innehåll

Samhälle, religion och rasism

”Samhälle, religion och rasism” är en folkbildningssatsning i samarbete mellan ABF och Socialdemokrater för Tro och Solidaritet som vill skapa en öppnare, rakare och mindre fördomsfull dialog i ett Sverige i förändring.

Satsningen syftar till att fördjupa arbetarrörelsens förståelse för frågor kring samhälle, religion och rasism, och göra medlemmar och företrädare mer rustade att föra diskussioner kring dessa frågeställningar som bottnar i tanken om alla människors lika värde. Läs mer om bakgrunden till satsningen.

Basen i arbetet är ett antal filmade kunskapsföreläsningar, som tillgängliggörs på denna hemsida tillsammans med diskussionsfrågor. Här finns även tips på föreläsare, en litteraturlista samt länkar till artiklar, bloggar med mera med åsikter som vi inte nödvändigtvis delar, men som vi diskuterar.

Man kan ta del av denna folkbildningssatsning i tre olika former:
-          Small: En person tittar på en föreläsning på nätet.
-          Medium: En grupp tittar på en föreläsning och diskuterar den tillsammans.
-          Large: En grupp tittar på en eller flera föreläsningar tillsammans och fortsätter fördjupa sig i frågorna med hjälp av den föreslagna litteraturlistan.

Islamofobi och antisemitism
Först ut i denna studiesatsning är Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala Universitet vars föreläsning om Islamofobi och antisemitism visar på strukturella likheter mellan antisemitismen på 1900-talets början och islamofobi i vår tid.
Titta på föreläsningen genom att klicka här (22 minuter)
Titta på PowerPoint-bilderna till föreläsningen

Ny antirasistisk politik för Socialdemokraterna
Hatet mot muslimer växer i Sverige. Hur ska Socialdemokraterna forma en ny antirasistisk politik som bryter med antimuslimska diskursen och som istället fokuserar på alla människors rätt? Utdrag ur samtal mellan Veronica Palm, ordförande S i Stockholm, Masoud Kamali, antirasist och professor i socialt arbete samt Sepideh Nekomanesh, doktorand och postkolonial feminist.
Titta på ett utdrag ur samtalet genom att klicka här (26 minuter)
Titta på hela samtalet genom att klicka här (48 minuter)

För mer information om studiesatsningen, kontakta
Ulf Carmesund, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet
Peter Gustavsson, Arbetarnas Bildningsförbund


  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 25 november 2013.

Informationsmaterial om folkbildningssatsningen

Omar Mustafa-debatten

En kort sammanställning av synpunkter och analys av debatten kring valet av Omar Mustafa som ledamot av Socialdemokraternas partistyrelse, 8 – 16 april 2013. Materialet kan ge underlag för studier och samtal.

Du hittar fler antirasistiska studiematerial här